Dit is waarom je direct na het zwemmen je natte zwemkleding uit moet doen

natte zwemkleding uit

Een frisse duik genomen? Blijf niet in je natte bikini of badpak lopen

Met temperaturen boven de 30 graden is er niets lekkerder dan een duik nemen in het zwembad of in de zee. Want zeg nou zelf, anders is die hitte toch niet uit te houden? Maar let er wel op dat je direct na het zwemmen je natte bikini, zwembroek of badpak uitdoet. Je natte zwemkleding kan namelijk de balans van gezonde bacteriën verstoren. 

Gezondheid van je vagina

We kennen het zomerscenario allemaal. Je ligt lekker op je handdoekje aan zee of aan het zwembad. Heerlijk in het zonnetje, af en toe een verfrissende duik. Een betere balans is er niet. Maar wanneer je je natte zwemkleding de hele dag aanhoudt, kan dit juist de balans ‘daarbeneden’ verstoren. De gezondheid van je vagina bestaat namelijk uit een balans tussen bacteriën en schimmels. Door de hele dag in je natte bikini of badpak te lopen, kan er een broeiplek ontstaan voor kwaaltjes als schimmelinfecties, vaginitis of urineweginfecties.

En chloor dan?

Nu denk je misschien dat dit met chloorwater wel meevalt, omdat chloor toch al zoveel doodt. Maar net zoals chloor veel bacteriën in het water doodt, kan het ook de goede bacteriën in je lichaam verminderen. Het kan de gezonde vaginale pH-waarde basischer maken en zo de balans tussen gezonde schimmels en bacteriën verstoren. En daarmee loop je dus extra risico op de hierboven genoemde infecties.

Symptomen en voorkomen

Je kunt zulke schimmel- of urineweginfecties herkennen aan veel witte afscheiding en jeuk. Ga bij deze klachten altijd langs je huisarts. Het is natuurlijk fijner om deze klachten en problemen te voorkomen, en dat hoeft niet moeilijk te zijn. Neem droge (zwem)kleding mee voor na het zwemmen. Zo zorg je ervoor dat je niet de hele dag in je natte bikini of badpak rondloopt. Als je in een zwembad hebt gezwommen kan het ook goed zijn om direct even te douchen. Het uitspoelen van je zwemkleding kan namelijk ook helpen om de kans op infecties te verkleinen. En let ook zeker even op deze veelgemaakte vaginafouten.

Lees ook: Zwemmen op een warme dag? Pas op voor blauwalg

Bron: NSMBL | Beeld: Pixabay