Vierde coronavaccin goedgekeurd: Janssen positief beoordeeld voor EU 

Janssen

Van dit (Nederlandse) vaccin heb je aan één prik genoeg

Het Nederlandse coronavaccin van farmaceut Janssen is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Van dit Leidse vaccin heeft Nederland maar liefst 11,3 miljoen doses besteld. De eerste drie miljoen vaccins moeten in het tweede kwartaal geleverd worden. Als de Europese Commissie het advies van het EMA overneemt, mag het in de hele EU worden gebruikt. 

Voordelen Janssen-vaccin 

Janssen heeft het vierde goedgekeurde coronavaccin in handen. Eerder kregen de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca al een positieve beoordeling, en daar wordt nu al volop mee gevaccineerd. Het Janssen-vaccin heeft twee voordelen ten opzichte van de andere vaccins. Om te beginnen heb je er maar één prik van nodig, in plaats van twee. Daarnaast kan het ‘gewoon’ op koelkasttemperatuur bewaard worden. 

Wie krijgen het vaccin?

In ons land krijgen naar verwachting vooral gezonde mensen tussen de 18 en 60 jaar het Janssen-vaccin. Ook mensen met een medische indicatie in die leeftijdsgroep komen waarschijnlijk in aanmerking voor een prik. Een heel grote groep Nederlanders kan hiermee dus worden ingeënt. 

Effectiviteit 

In vergelijking met de andere vaccins die op dit moment gebruikt worden, ligt de effectiviteit bij Janssen wel iets lager. Het vaccin heeft na twee weken een gemiddelde effectiviteit van 67 procent, aldus het College ter Bescherming Geneesmiddelen (CBG). Als het gaat om het voorkomen van ernstige ziekte bij corona is het vaccin voor 85 procent effectief. Bij het voorkomen van overlijden aan corona biedt het maar liefst 100 procent bescherming. En dat is dan wel weer hoog! 

Janssen in de VS 

In de Verenigde Staten is het Janssen-vaccin eind vorige maand al goedgekeurd. Op dit moment wordt het vaccin daar al volop ingezet. Eind juni zouden er honderd miljoen Amerikanen zijn ingeënt. In Nederland moeten we nog even wachten op het vaccin. Demissionair minister De Jonge verwacht dat het vaccin in april beschikbaar wordt in ons land. Vanaf mei zullen er grotere aantallen worden geleverd. 

Lees ook: Denemarken legt vaccineren met AstraZeneca stil vanwege bijwerkingen

Bron: NOS | Beeld: Pexels