Dit is waarom je pakketje waarschijnlijk vastzit in het Suezkanaal

Een dwarsligger houdt de boel tegen

Veel vrachtverkeer gaat over het water. Hierbij gaat wel eens wat mis. Maar wat er nu aan de hand is, is toch wel uniek: één dwarsliggende boot in het Suezkanaal houdt zo’n 12% van de wereldwijde handel tegen. Als je op een pakketje uit China wacht: dat kan dus nog wel even duren.

Pakketje met vrachtschip

Als je de hele wereld over wilt varen, dan duurt dat wel even. Er zijn op allerlei plekken dus belangrijke tussendoorroutes, die de vaartijd flink verkorten. Zo is er bijvoorbeeld het Suezkanaal in Egypte. Deze route zorgt ervoor dat je niet om volledig Afrika hoeft heen te varen als je van Azië naar Europa wilt varen of andersom. Ongeveer 12% van alle vracht ter wereld gaat door deze ene vaarroute. En nu is deze route dus dicht.

Boot “Ever Given” vastgelopen

De reden hiervoor, is dat er een gigantisch containerschip, de ‘Ever Given’ is vastgelopen in het kanaal. Omdat het schip diagonaal in de waterweg ligt, betekent dit dat alle schippers die erachter varen hun plannen in het water zien vallen. Het schip was vanuit China op weg naar Rotterdam, maar is waarschijnlijk door een harde windstoot uit de vaargeul geraakt. Er wordt inmiddels met man en macht aan gewerkt om de boot weer in beweging te krijgen. Eerst is er met sleepboten geprobeerd het vrachtschip los te trekken, maar nu wordt voorzichtig gekeken of de vaargeul simpelweg verder uitgegraven kan worden. Het baggerbedrijf dat hiervoor verantwoordelijk is, SMIT Salvage, durft nog niet te zeggen wanneer het Suezkanaal weer open kan.

Reacties op social media

De impact die deze ene boot heeft op internationale handel is natuurlijk bijzonder onhandig. Zowel consumenten als bedrijven die internationaal handelen zullen nu veel langer moeten wachten tot hun producten arriveren. Toch wordt bijvoorbeeld op Twitter met een gezonde dosis humor op de situatie gereageerd.

 

Lees ook: Recordaantal ondernemers stopte er in coronajaar 2020 mee

Bron: BBC, NU.nl | Beeld: Pexels, David Dibert