Ziekenhuisbaas: ‘Geef deel salaris aan zorgpersoneel met schulden’

salaris zorgpersoneel

‘Als 1000 collega’s reageren, kunnen we starten met een fonds van 5 miljoen euro’

De directeur van het Amsterdamse OVLG ziekenhuis, Maurice Bosch, heeft via social media een bijzondere oproep gedaan. Zo plaatste hij namelijk een bericht op LinkedIn, waarin hij bestuurders en medisch specialisten opriep om een deel van hun salaris te doneren aan hun zorgpersoneel. Hiermee moet personeel dat in de schulden zit ondersteund worden.

Zorgpersoneel

Van den Bosch vindt het verontrustend wat er met zijn collega’s in de zorg gebeurt. “Wat bijna niet bekend is, is dat tussen de 5 en 10 procent van de zorgmedewerkers inmiddels loonbeslag heeft”, legt hij uit. Ook haalt hij cijfers van het Centraal Planbureau aan. “Vanaf 2 oktober komen 1.2 miljoen mensen in de situatie terecht van maandelijkse betalingsproblemen door de hoge energieprijzen. Een groot deel van die mensen werkt dagelijks met hart en ziel in de zorg”, schrijft de bestuurder van het OVLG-ziekenhuis op LinkedIn.

5000 euro

En daarom wil Van den Bosch zelf ingrijpen. “Welke medisch specialist of collega-bestuurder is samen met mij bereid om 2023 een bedrag van 5000 euro van zijn/haar eigen salaris af te halen en in een gezamenlijke stichting te stoppen?”, vraagt hij op LinkedIn. Met de hashtag #geencollegaindekou zet hij zijn oproep kracht bij. “Als 1000 collega’s reageren, kunnen we starten met een fonds van 5 miljoen euro”, zo stelt de ziekenhuisdirecteur.

Meer dan geld

Ook zoekt Van den Bosch steun van banken en juristen. Zo legt hij uit: “Naast financiën is het belangrijk dat er ook inhoudelijke steun wordt georganiseerd in de vorm van budget coaches/adviseurs”, schrijf hij. Zo hoopt de bestuurder dat het zorgpersoneel ook op de lange termijn uit de schulden kan blijven.

Steun

Ook op Twitter deelde Van den Bosch zijn oproep. Hier werd met veel lof op gereageerd. Verschillende mensen laten al weten dat zij de actie steunen en willen bijdragen waar het kan. Anderen zijn kritischer. Zo stellen sommigen dat Van den Bosch als bestuurder zelf een rol heeft in het verhogen van de salarissen van zijn personeel. Anderen stellen dat dit initiatief de gevolgen aanpakt, maar niet de oorzaak. Hoe dan ook wordt er nu flink wat aandacht gevestigd op de financiële problemen waar zorgpersoneel mee te maken heeft.

Lees ook: Meer armoede door pandemie maar vermogens ultrarijken verdubbeld

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Hush Naidoo Jade Photography

Array