FNV: ‘Zorgmedewerkers niet goed voorbereid op tweede golf’

zorgmedewerkers tweede golf

De zorgsector denkt zelf niet klaar te zijn voor een tweede golf coronabesmettingen

Het is niet te zeggen of en wanneer we een tweede golf ziekenhuisopnames door het coronavirus kunnen verwachten. Maar een ding is wel zeker: het zorgpersoneel is er niet klaar voor. Dat is wat blijkt uit een onderzoek van de FNV.

Angst voor tweede golf

De FNV ondervroeg ruim 1600 mensen die werkzaam zijn in de zorg. Daaruit blijkt dat maar liefst 80 procent bang is voor een tweede golf coronabesmettingen. Niet alleen de ongekende drukte is een probleem voor de zorgverleners, ook het gebrek aan beschermingsmiddelen baart hen zorgen. Daardoor is een groot aantal werknemers bang niet veilig te kunnen werken en zelf besmet te raken. Een groot deel van de zorgmedewerkers voelt zich bovendien ‘fysiek en mentaal uitgeput’ door de enorme werkdruk de afgelopen maanden.

‘Cijfers maken me boos’

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, is geschrokken door deze gegevens: “Deze cijfers maken me echt boos. Je kunt als overheid én werkgevers zorgmedewerkers toch niet opschepen met zo’n terecht gevoel van onveiligheid, terwijl de samenleving van hun werk afhankelijk is? Het is volstrekt onacceptabel dat er nog steeds onvoldoende beschermingsmiddelen zijn.”

Onvoldoende waardering

Veel zorgmedewerkers maken kenbaar dat ze niet voldoende waardering krijgen voor hun werk. Niet van de samenleving en al helemaal niet van de politiek. Zo’n 90 procent van de ondervraagden voelt namelijk niet genoeg erkend door de politiek voor het werk wat ze doen. Wat daarbij niet helpt, is dat het zorgpersoneel voorlopig niet kan rekenen op loonsverhoging. Wel krijgen de werknemers een eenmalige bonus van 1000 euro, maar dit is volgens velen niet genoeg.

Steeds meer vacatures

Volgens Jong vormt die onderwaardering een groot probleem. Er zullen namelijk de komende jaren steeds meer mensen nodig zijn in de zorg. “Blijkbaar wil het kabinet de mensen niet fatsoenlijk belonen. Zo ervaren zorgmedewerkers dat ook: ze voelen zich door de overheid in de steek gelaten en zien dat de magere lonen het werken in de zorg niet aantrekkelijk maken. Zo gaat de werkdruk niet omlaag; ook daarvoor heeft het kabinet geen geld over. En dat terwijl er binnen twee jaar 80.000 vacatures zijn.”

Lees ook: Dit is de reden waarom Irma Sluis niet meer bij de persconferenties is

Bron: FNV | Beeld: Pexels