Spullen met emotionele waarde: wat moet je bewaren en wat kan weg

spullen met emotionele waarde
Welke spullen met emotionele waarde bewaar je?

Oude vakantiekiekjes, tekeningen van de (klein)kinderen… Over de jaren heen kunnen er zich heel wat spullen ophopen waar je eigenlijk niets aan hebt, maar die wel een emotionele waarde hebben. Vind je het tijd om hier toch eens kritisch naar te kijken? Met de volgende tips helpen we je met het orde scheppen in de chaos van spullen met emotionele waarde en vertellen we je wat weg kan en wat mag blijven.

Het kan een flinke uitdaging zijn om deze spullen op te ruimen.

Foto’s

Foto’s zijn prachtige memento’s en we raden dan ook af om deze blindelings weg te gooien. Heb je veel losse foto’s in een doos? Maak dit dan je prioriteit. Gooi slechte, wazige foto’s weg. Ook vakantiekiekjes waar niemand op staat kunnen weg, tenzij het een prachtig landschap is dat de vakantie goed weergeeft. Plak alle goede foto’s in albums (per vakantie, per jaar of per persoon) en gooi de rest weg. Kies de leukste en mooiste foto’s uit om in te lijsten. Je kunt ze ook scannen en digitaliseren, maar dit is veel werk voor iets waar je waarschijnlijk weinig naar kijkt. Een paar leuke ingelijste foto’s en mooie albums zijn daarom beter.

Tekeningen

Veel trotse ouders en grootouders bewaren tekeningen en knutselprojecten van hun kinderen. Maar wanneer je kind al lang en breed uit huis is, wat is de waarde er nog van? Fotografeer de tekeningen en maak er een leuke collage van of sla ze op in een mapje op je computer. Heb je een tekening die echt heel leuk is of een speciale herinnering oproept, lijst deze dan in en hang hem op een leuke lege plek in je huis. Je kunt ze ook allemaal bundelen en in een map stoppen, als je ze echt niet weg wilt gooien.

Spullen van een overledene

Het kan heel lastig zijn om spullen weg te doen van iemand die er niet meer is. Dit is het enige tastbare van deze persoon dat er nog over is, dus we begrijpen dat het lastig is om deze weg te doen. Maakt het je echt heel erg emotioneel, vraag dan iemand om je te helpen zoals een goede vriend of vriendin. Deze persoon kan objectiever kijken wat weg kan en wat mag blijven. Bewaar dingen die echt een betekenis hebben, zoals (trouw)ringen en andere juwelen en foto’s. Bewaar praktische spullen die je wil en kunt gebruiken. Doneer de rest.

Meer lezen over het bewaren en weggooien van spullen met emotionele waarde? Ga dan door naar pagina 2.

Pagina 1/2