Is drinken bij het eten nou wel of niet goed voor je?

drinken-bij-het-eten

Doe je je lichaam er een plezier mee?

Veel mensen drinken bij een maaltijd graag melk, koffie, thee, water of een alcoholische versnapering. Is het eigenlijk wel goed om bij het eten ook meteen iets te drinken? Het antwoord: dat hangt ervan af hoe je lichaam in elkaar zit. Wij vertellen je er meer over.

Alcohol is af te raden

André Smout is hoogleraar motoriek en neurogastro-enterologie. Hij legt in de Volkskrant uit dat mensen die bij het eten ook iets drinken, minder goed kauwen. Daardoor wordt er minder speeksel aangemaakt. Dat levert echter geen probleem  op voor je vertering. “Het enzym dat de speekselklieren maken, kan ook verderop in het spijsverteringskanaal worden toegevoegd, want het wordt in ruime mate door de alvleesklier geproduceerd.” De combinatie van eten en drinken kan in de maag echter wel voor klachten zorgen. Daarbij gaat het vooral om alcohol, want dat stimuleert de productie van maagzuur. “Bovendien verlaagt alcohol de druk in de slokdarmkringspier, de afsluiting tussen maag en slokdarm, waardoor die makkelijker open gaat. Zo vergroot het wijntje bij het diner de kans op zuurbranden”, aldus Smout.

Langer verzadigd

Volgens Smout kan het soms wel gebeuren dat voedsel langer in je maag blijft, maar heeft dat geen negatieve gevolgen voor de vertering van dat voedsel in je darmen. Die vertering vindt gewoon iets later plaats. Het kan echter wel zo zijn dat de maag langere tijd opgerekt blijft als eten er langer in blijft zitten. Daardoor voel je je langer verzadigd. “Wie drinkt tijdens of vlak voor de maaltijd, eet daardoor gemiddeld minder”, zegt Smout.

Verschil per situatie

Drinken bij een maaltijd lijkt dus geen probleem te zijn, maar het hangt van het individuele geval af. Sommige mensen krijgen er namelijk brandend maagzuur van. Mensen met een gastric bypass mogen niet tegelijk eten en drinken, omdat hun maag een stuk kleiner is geworden en dat niet aankan. Ook bij mensen met darmklachten wordt het aangeraden om wat tijd tussen het eten en het drinken te laten, omdat tegelijk eten en drinken de kans op een opgeblazen buik vergroot.

Lees ook: Wie bedenken de vragen voor al die quizzes op tv?

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Lee Myungseong