5 Tips om gemotiveerd aan de slag te gaan met goede voornemens

Vrouw shirt motivatie

Zo zet je goede voornemens om in daden

Het is weer december, wat betekent dat veel mensen hun goede voornemens op een rij zetten. Vaak blijft het bij een lijstje en worden veel voornemens in de praktijk niet gehaald. Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om je doelen te behalen? Wij geven je tips.

1. Kleine stappen maken groot verschil

Het is nooit verkeerd om een langetermijndoel voor jezelf op te stellen, bijvoorbeeld het rennen van een marathon. Daarin schuilt wel het gevaar dat je je alleen op dat doel gaat focussen, zonder aandacht te besteden aan de weg ernaartoe. Je kunt dan teleurgesteld raken als een stap in de juiste richting niet meteen lukt. Door op kleine stapjes te focussen (bijvoorbeeld eerst 1500 meter hardlopen, daarna 2000) en die successen te vieren, werk je makkelijker naar je langetermijndoel toe. Als je dat doel uiteindelijk bereikt, word je daar extra blij van.

2. Niet alles op de automatische piloot

Vaak koppelen mensen een goed voornemen aan een routine, in de hoop het makkelijker vol te houden. Dit kan ervoor zorgen dat je al snel niet meer enthousiast bent over het voornemen, waardoor je excuses gaat verzinnen en keer op keer uitstelgedrag vertoont. Door die cirkel te doorbreken en jezelf continu uit te dagen, is de kans groter dat je met het voornemen bezig blijft. Heb je bijvoorbeeld het voornemen om meer te gaan sporten, zorg er dan voor dat je verschillende sporten met elkaar afwisselt. Daardoor blijf je ook op de lange termijn gemotiveerd!

3. Gezonde grenzen

Om een doel te behalen is het meestal nodig dat je er fanatiek mee aan de slag gaat. Je kunt er echter ook in doorslaan. Zorg er daarom voor dat je van tevoren duidelijke grenzen voor jezelf noteert en hou je daar ook echt aan. Wil je een marathon gaan lopen, dan lukt dat op de lange termijn ook wel zonder drie keer per dag je hardloopschoenen aan te trekken.

4. Genoeg rust

Dit punt borduurt voort op het punt hierboven. Bij het stellen van grenzen hoort ook het inbouwen van rust. Doe je dit niet, dan bestaat het gevaar dat je te fanatiek met je voornemen bezig bent en erin doorslaat. Plan regelmatig een break in je schema in. Op de momenten dat je wel aan je voornemen werkt, kun je er dan extra gemotiveerd en gefocust mee bezig. Ook raak je er minder snel flauw van, waardoor de kans groter is dat je je daadwerkelijk aan je voornemen houdt.

5. Do’s én Don’ts

Gefocust aan je voornemens werken? Let dan ook op welke dingen je ervan weerhouden om je doel te bereiken. Maak een lijst voor jezelf en zet daar dingen op waar je je niet langer mee bezig wilt houden. Soms is het handig om een aantal punten op die lijst aan anderen uit te besteden. Zo verlies je je voornemen niet uit het oog.

Met deze tips gaat het vast goed komen. Wat is jouw goede voornemen?

Lees ook: 7 tips om je goede voornemens deze keer wél vol te houden

Bron: Lifehack | Beeld: Pixabay