Aha: dit is waarom tv-kijken in het donker slecht zou zijn voor je ogen

tv-kijken-donker

‘Voor je het weet heb je vierkante ogen’

Je hebt vast weleens gehoord dat tv-kijken in het donker schadelijk zou zijn voor je zicht. Waar komt die bewering vandaan? En hoe zit het dan met het scherm in de bioscoop? Wij hebben de verklaring voor je. 

Veranderend licht

Veel mensen kijken dagelijks tv. ’s Avonds wil het nog weleens voorkomen dat ze in het donker naar hun verlichte televisiescherm zitten te staren. Er wordt vaak gezegd dat tv-kijken in het donker slecht voor je ogen is. Er zit zeker een kern van waarheid in. Als je in het donker zit en naar een verlicht tv-scherm kijkt, kost dat je ogen namelijk extra kracht. Ze moeten zich continu aanpassen aan het veranderende licht van dat scherm. Bij veel films en programma’s wisselt het licht de hele tijd, dus voor je ogen is het een zware taak.

De effecten

Wat gebeurt er als je vaak tv kijkt in het donker? Je ogen kunnen er behoorlijk vermoeid door raken. Dit kan volgens het Oogfonds zorgen voor klachten als concentratieproblemen, prikkelbaarheid en droge ogen. Ook kun je er hoofdpijn door krijgen en kan het lastiger worden om scherp te zien. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf weer als je je ogen even rust geeft. Het wordt dus aangeraden om niet elke dag in het donker voor de buis te hangen, maar af en toe ook iets anders te doen.

Wat je ertegen kunt doen

Wat kun je – naast het uitzetten van je tv – doen om het risico op vermoeide ogen te verkleinen? Er zijn twee oplossingen. Allereerst is het bij steeds meer tv’s mogelijk om de helderheid van het scherm aan te passen. Door voor een lagere helderheid te kiezen, komt er een stuk minder licht bij je ogen binnen. Ten tweede kun je zorgen voor extra verlichting in de omgeving van de tv. Door voldoende lampen in verschillende hoeken van de kamer aan te zetten, wordt het contrast kleiner. Het verwerken van het lichtverschil wordt dan makkelijker voor je ogen.

Licht in de bioscoop

Het is dus duidelijk dat het niet al te best voor je ogen is om in het donker tv te kijken. Hoe zit het dan met een bioscoopbezoek? Daar zit je ook urenlang in het donker naar een scherm te kijken. Dat scherm is zelfs extra groot. Toch zorgt dat voor minder problemen. De reden: in de bioscoop wordt de film op een scherm geprojecteerd. De beelden schijnen niet direct in je ogen, er is sprake van gereflecteerd licht. Dat licht is zachter voor je ogen, omdat er een filter tussen de lichtbron en je ogen zit.

Lees ook: De Dansmarathon keert volgend jaar waarschijnlijk terug op tv

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Nicolas J. Leclercq