Dit gebeurt er met je brein als je de leeftijd van 50 bereikt

brein

Je hersenen worden ook een dagje ouder…

Als je ouder wordt, is de kans aanwezig dat je soms wat vergeetachtiger wordt of ineens niet meer op bepaalde woorden kunt komen. Maar hoe kan het toch dat ons brein na een bepaalde leeftijd zo achteruit lijkt te gaan? Experts leggen aan Huffpost uit hoe dit zit.

Hersenen krimpen

Als je 50 wordt, beginnen je hersenen langzaamaan te krimpen. “De cortex – de buitenste laag van de hersenen – wordt dunner, de myelineschede rond de vezels van neuronen kan beginnen af te breken en receptoren vuren niet meer zo snel”, legt Dr. Dylan Wint uit, een neuroloog en neuropsychiater aan de Cleveland Clinic.

De meeste mensen zijn op hun 50e nog behoorlijk scherp, maar kunnen wel kleine veranderingen beginnen te merken. “Als je 50 bent, kunnen cognitieve functies zoals het oproepen van namen en nummers, verwerkingssnelheid, snel wisselen tussen taken en ruimtelijke vaardigheden afnemen”, zegt Wint. “Dit heeft de neiging om door te gaan in de decennia daarna.”

Hormonen

Zo zie je een achteruitgang in wat het episodisch geheugen wordt genoemd. Ofwel: “het mentale dagboek dat ‘meta-tags’ bevat, zoals wie er vorige week aanwezig was bij een vergadering en op welke dag die vergadering werd gehouden,” aldus Wint. “Aan de andere kant blijven andere facetten van cognitie, zoals moreel oordeel, wijsheid en emotionele regulatie, meestal verbeteren tijdens deze periode.”

Daarnaast kunnen hormonen ook een rol spelen in de verandering van je brein. “In de 50 treden hormonale veranderingen op als gevolg van de menopauze bij vrouwen en de andropauze bij mannen”, zegt Dr. Dale Bredesen, een neurowetenschappelijk onderzoeker aan het Pacific Neuroscience Institute. “Cognitieve achteruitgang kan optreden door een plotselinge daling van hormonen, zoals de daling van oestradiol die gepaard gaat met de menopauze. Mensen vinden vaak ook meer vetophoping in de 50, wat geassocieerd wordt met cognitieve achteruitgang.”

Hoe houd je je brein jong?

Hoewel er niet veel gedaan kan worden aan het natuurlijke krimpen van de hersenen bij het ouder worden, benadrukten zowel Wint als Bredesen dat een gezonde levensstijl een enorm verschil kan maken voor je hersenen. “Lichaamsbeweging heeft het grootste effect op de gezondheid van de hersenen,” zegt Wint. “Regelmatige, gematigde lichaamsbeweging vermindert het risico op cognitieve achteruitgang. Het is ook belangrijk om met andere mensen in contact te blijven als we ouder worden, omdat een rijk sociaal netwerk steun biedt, stress vermindert, depressie bestrijdt en intellectuele stimulatie verbetert.”

Ook is het belangrijk om je bloeddruk en gewicht in de gaten te houden. “Houd je bloeddruk en gewicht op een gezond niveau, neem medicatie zoals voorgeschreven, beperk zout en suiker tot een minimum, blijf actief en blijf sociaal verbonden en positief,” zei Wint. “Slaapkwaliteit is ook heel belangrijk en je moet naar een professional gaan als je slaap onvoldoende is in hoeveelheid of kwaliteit.”

Voorkomen is beter dan genezen, dus ben je nog jong en wil je jezelf in de toekomst een plezier doen? “Probeer bewerkt voedsel te vermijden, vermijd drugs en zwaar alcoholgebruik, vermijd roken – ja, zelfs vaping – vermijd slaapgebrek en grote stress, en houd je darmmicrobioom en mondmicrobioom optimaal”, aldus Bredesen. Duidelijk!

Lees ook: Aha: theedrinken is blijkbaar heel goed voor je brein

Bron:  Huffpost | Beeld: Adobe Stock