Dit is waarom muziek goed is voor je gezondheid

muziek-luisteren

Misschien toch de radio wat vaker aanzetten vandaag

Er zijn maar weinig mensen die niet van muziek houden. Natuurlijk kun je verschillende smaken hebben en eindeloze discussies voeren over wat ‘echte muziek’ is, maar feit blijft dat bijna alle mensen een bepaalde muzikale voorkeur hebben. En zij luisteren graag naar deze voorkeursmuziek. Maar waarom? De gezondheidsvoordelen van het luisteren naar muziek waren al enige tijd bekend, maar wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

De gezondheidsvoordelen

De positieve effecten van muziek op je lichamelijke en mentale gesteldheid zijn al langer onderwerp van verschillende onderzoeken. In een recent Amerikaans onderzoek wordt het nogmaals bevestigd: muziek kan je lichamelijke en psychische gezondheid positief beïnvloeden. Het luisteren naar muziek activeert verschillende hersendelen en heeft lichamelijk positieve effecten. Zo zorgt het luisteren naar muziek ervoor dat de bloeddruk lager wordt, dat men minder stress ervaart en dat je dus ook meer ontspannen wordt. Muziek activeert de motorische hersengebieden die ervoor zorgen dat we willen (en gaan) bewegen. Zo kan muziek ervoor zorgen dat je zin krijgt om actief te worden. Een afspeellijst met je favoriete muziek kan dus wel motivatie geven om tóch naar de sportschool te gaan.

Daarnaast worden de ‘emotionele hersendelen’ geactiveerd wanneer men luistert naar muziek. Wanneer je de muziek die je luistert mooi vindt, zorgt dat ervoor dat je hersenen dopamine aan gaan maken (het gelukshormoon). Muziek kan bepaalde emoties oproepen en het meezingen met een nummer kan helpen bij het uiten van de gevoelde emoties. Dit laatste heeft een positief effect op je mentale gezondheid.

Er zijn dus veel individuele voordelen die het luisteren van muziek met zich meebrengt. Het goede nieuws: of je nu naar klassieke muziek luistert, een voorkeur hebt voor jazz, een toegewijde ‘Belieber’ bent of helemaal los gaat op de nieuwste hits van Frans Bauer, de gezondheidseffecten gelden voor iedereen.

Samen luisteren

Wanneer je ervan houdt om concerten te bezoeken of naar voorstellingen of festivals te gaan, heeft het samen luisteren van muziek nog een extra voordeel. Het samen luisteren van muziek zorgt voor een gevoel van verbinding met de mensen om je heen. Wanneer je samen muziek maakt of geniet van muziek die je mooi vindt, maken je hersenen oxytocine aan. Dit wordt ook wel het liefdes- of knuffelhormoon genoemd en zorgt ervoor dat we warme gevoelens krijgen voor anderen. Dit gevoel van verbondenheid met anderen kan een positief effect hebben op je geluksgevoel.

Muziek en dementie

Een groot voordeel van muziek is gevonden in het werken met mensen met dementie. Muziek hangt vaak vast aan bepaalde herinneringen. Wanneer mensen met dementie muziek luisteren uit hun kindertijd, kan dit ervoor zorgen dat er bepaalde herinneringen bovenkomen en dat zij verhalen gaan vertellen. Dit heeft voor de mensen met dementie een positief effect op de stemming en de cognitieve vermogens. Voor de mensen om hen heen is dit een moment van verbinding met een persoon die eerder compleet ontoegankelijk leek. Hoewel we het dus misschien nooit eens zullen worden over welke muziek het mooiste is, kan wel met zekerheid gesteld worden dat een beetje muziek (uit welk genre dan ook) heel wat teweeg kan brengen.

Lees ook: Kno-artsen willen dat horeca minder harde muziek gaat draaien

Bron: MAX Vandaag, NPO Kennis, Mynd, Zorg voor Beter | Beeld: Pixabay, HansMartinPaul