Bepaald niet om te lachen: dit zijn de gevaren van lachgas

Het maakt meer kapot dan je lief is

Lachgas klinkt erg leuk en onschuldig. Het is officieel een onderdeel van slagroomspuiten en sinds het niet meer onder de geneesmiddelenwet valt, is het breed verkrijgbaar. Vooral onder jongeren vindt het gretig aftrek, zij gebruiken het vaak op feestjes als ‘partydrug’. Lachgas wordt steeds populairder, maar dat betekent niet dat het ongevaarlijk is. Er kleven namelijk behoorlijk wat nadelen aan.

Hoewel lachgas onschuldig klinkt, maakt het meer kapot dan je lief is.

Lachgas

Oorspronkelijk werd lachgas gebruikt als narcosemiddel in het ziekenhuis. Nu wordt het op feestjes in een ballon gespoten om in te kunnen ademen. Voor een paar minuten waan je je in een lichtere wereld of krijg je een lachstuip. Dit effect trekt vele jongeren aan. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop, voor nog geen drie euro scoor je al een ballonnetje. Lachgas wordt niet als drug gezien, maar als medicijn en daarom is het zo breed verkrijgbaar.

Niet onschuldig

Het gas lijkt misschien onschuldig, maar dat is het allesbehalve. Er komen steeds meer klachten binnen van mensen die gezondheidsproblemen ervaren door het gebruik van lachgas. Zo kun je er duizelig of misselijk van worden, hoofdpijn van krijgen, druk op de borst door voelen en een verdoofd gevoel in je armen en benen hebben. Wanneer je het gebruikt in combinatie met alcohol, kan het zelfs zijn dat je niet meer goed kunt ademen en daardoor een hartaanval krijgt.

Permanente schade

Afgelopen mei meldde de NOS al dat revalidatieklinieken steeds meer patiënten binnenkrijgen met blijvend letsel. Ze hebben verminderde kracht of zelfs verlammingsverschijnselen, zoals een dwarslaesie. Niks onschuldig, dus! Krijg je op een feestje een ballonnetje aangeboden door vrienden? Denk dan twee keer na voordat je een besluit neemt!

In de video hieronder van de NOS worden de gevaren van het gas in detail besproken.

Lees ook: Steeds meer terrassen in Nederland zijn (grotendeels) rookvrij

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NOS, VIVA | Beeld: Lachgas ampullen op straat, door Sebastiaan ter Burg onder de licentie CC BY 2.0