Heel goed nieuws voor mensen die van tuinieren houden!

Gek op tuinieren? Dan leef je langer

Het zonnetje schijnt regelmatig en dat betekent dat we massaal de handen uit de mouwen steken en de tuin onder handen nemen. De tuin wordt weer netjes gemaakt en er worden nieuwe zaadjes in de grond gestopt. Velen voelen zich voldaan en vrolijk als ze in de tuin zijn bezig geweest. Heb je nóg een reden nodig om te tuinieren? Het zou zomaar kunnen dat je langer leeft als je vaak in de tuin te vinden bent.

We verzinnen het niet!

Ikigai

In het gebied van de Japanse eilandengroep Okinawa worden meer mensen dan waar ook ter wereld honderd jaar. Dit zou komen omdat ze hun zogenoemde ikigai hebben gevonden, een reden van bestaan. Tevens hebben ze allemaal een moestuin waaraan ze veel tijd aan besteden. De reden waarom vrijwel iedereen graag in de tuin bezig is? Omdat het een geluksgevoel geeft om ergens mee bezig te zijn wat vooruitgang laat zien.

Groenrijke omgeving

Mensen die stress ervaren herstellen sneller als ze regelmatig in een groenrijke omgeving zijn, zo blijkt uit onderzoek van Professor Roger Ulrich van de Universiteit van Texas. Tevens werd een soortgelijk onderzoek gedaan met mensen die moesten herstellen na een operatie. Opvallend was dat de mensen die in een kamer lagen die uitzicht had op bomen, zich sneller herstelden, minder pijnstilling nodig hadden, minder klaagden en eerder naar huis mochten! Niet zo gek dat al deze factoren -minder medicijnen, minder stress en een positieve mindset- een bevorderlijke invloed hebben op het verouderingsproces.

Tuinieren

Neem eens wat vaker de tijd om te tuinieren. Tijdens deze activiteit komen je gedachten tot stilstand omdat je veel met je handen bezig bent. Tevens is het goed voor je zelfvertrouwen. Zie je iets wat je hebt gezaaid groeien? Dan geeft dat je een goed gevoel. Een Noors onderzoek toonde aan dat we graag ergens voor zorgen en dat tuinieren die behoefte bevredigt. Daarnaast werkt tuinieren ontspannend en kan het zelfs helpen om een depressie tegen te gaan.

Lichaam

Als je veel buiten bent krijg je bovendien ook nog eens de nodige vitamine D, maar dat is nog niet het enige! De Britse schrijfster en tuinliefhebber Gay Search heeft tuinieren meer effect op je gezondheid dan de sportschool induiken. Hier kun je nog meer gezondheidsvoordelen van het tuinieren lezen!

Wij gaan meteen even de tuin in.

Lees ook: Had je eerder willen weten: deze planten staan liever in de schaduw

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Free Stock Photos