Gewoon griep of het coronavirus: wij leggen je uit hoe het zit

Wij leggen het een en ander aan je uit

Het coronavirus: het houdt ons allemaal bezig. Niet gek, aangezien steeds meer mensen in Europa besmet zijn met het virus. Het RVIM meldde onlangs aan RTL Nieuws dat het aantal telefoontjes met vragen over het virus enorm toeneemt. Maar hoe weet je of je besmet bent met het coronavirus? Wanneer bel je de huisarts? Of moet je je niet teveel zorgen maken? Wij leggen het je uit. 

Hoe onderscheid je een ‘gewone griep’ van het coronavirus?

Begin je plotseling te kuchen? Voel je je niet helemaal fit? Grote kans dat je lichtelijk paniekerig wordt van al die verhalen over het coronavirus. Toch hoef je je volgens het RVIM niet bij elk wissewasje de dokter te bellen. De kans op een gewone griep of een ander virus is namelijk veel groter.

Wanneer bel je de huisarts?

Het RVIM duidelijk aan bij welke klachten je een arts moet raadplegen. Hierbij gaat het om ten minste 38 graden koorts, hoesten, kortademigheid of benauwdheid. Daarnaast moet je om het coronavirus op te lopen in een risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met iemand bij wie het virus is vastgesteld.

Hoe ernstig is het coronavirus ten opzichte van een gewone griep?

Aura Time, landelijk coördinator infectiebestrijding van het RIVM, geeft antwoord op deze veelgestelde vraag. “Van de 100 mensen die besmet raken met het coronavirus, krijgt 80 van hen milde klachten. Bij 20 mensen is er een serieuzer ziektebeeld. Van die 20 krijgen 4 tot 5 mensen hele ernstige ziekteverschijnselen en daar overlijden 2 mensen aan. Dit is te vergelijken met een gewone griep”, vertelt Aura aan RTL Nieuws. Kortom: het coronavirus lijkt nu niet heftiger dan een gewone griep.

Hoe voorkom je een besmetting?

Allereerst: hygiëne is ontzettend belangrijk. Om het coronavirus – en alle andere virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken – te voorkomen is het belangrijk je handen regelmatig goed te wassen. Daarnaast is het verstandig om in de binnenkant van de elleboog te niezen en hoesten. Gebruik daarnaast papier zakdoekjes die je na gebruik in de prullenbak gooit.

Lees ook: Dit is waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay