Dit is hoe laat je naar bed moet voor de beste nachtrust

nachtrust

Deze zogenoemde 90-minutenfase is héél belangrijk voor je lichaam

Niets zo vervelend als ’s ochtends nog steeds vermoeid wakker worden. Je kunt dan de hele dag uitkijken naar een weerzien met je bed. Van geuren tot theesoorten, alles wat kan helpen bij een betere nachtrust is welkom. Maar kan het zo simpel zijn als een bepaalde bedtijd?

Slaapritme

Ons slaapritme is de afgelopen maanden flink door de war gegooid. Van ineens thuiswerken en je zorgen maken om het coronavirus tot slapen in een eeuwigdurende hittegolf, onze nachtrust is weleens beter geweest. We proberen vaak die zeven of acht uur slaap aan te tikken, maar vaak worden we nog moe wakker.

Bedtijd

Dit kan verklaard worden door het tijdstip waarop we naar bed gaan. Als je van twaalf uur ’s nachts tot acht uur ’s ochtends slaapt, heb je alsnog je acht uur slaap te pakken. Maar hiermee heb je de belangrijkste en meest herstellende uren van je slaap helaas niet benut. Het beste tijdstip om naar bed te gaan is namelijk om half elf in de avond.

90-minutenfase

De periode van half elf tot aan middernacht wordt de 90-minutenfase genoemd.  “De 90-minutenfase voor middernacht is een van de belangrijkste fases in je slaap, omdat in deze periode je lichaam wordt hersteld”, legt dr. Nerina Ramlakhan, auteur van Tired but wired: The essential sleep toolkit uit aan Womand and Home. “Fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel wordt je lichaam als het ware weer bijgevuld.”

Stress

Daarnaast kunnen de hersenen in deze periode zichzelf reorganiseren en adrenalineniveaus laten dalen. “Alle informatie die gedurende de dag is binnengekomen, wordt in deze periode gereorganiseerd in je hersenen”, vertelt dr. Ramlakhan. Het dalen van de adrenalineniveaus is uitermate belangrijk voor mensen die veel last van stress hebben. Om je een beetje te helpen ontspannen, is het daarom belangrijk om op tijd naar bed te gaan.

Lees ook: Kun je niet slapen? Probeer deze drukpunten dan eens 

Bron: Woman and Home | Beeld: Unsplash