Waarom je ’s nachts wakker wordt en wat je dan juist niet moet doen

nachts wakker
Doe deze twee dingen nooit als je ’s nachts wakker wordt

Herken je dit? Je bent doodmoe en ligt afgepeigerd in bed. Om een uur of elf of twaalf val je als een blok in slaap (hopelijk!), om vervolgens om drie uur klaarwakker in bed te liggen. Hoe kan dit toch? En waarom is het toch zo moeilijk om weer de slaap te vatten? Er kunnen verschillende redenen zijn dat je ’s nachts wakker wordt, bijvoorbeeld omdat je je blaas moet legen of omdat je dorst hebt, maar soms lig je vreselijk moe in bed maar de slaap komt alsnog niet. 

Lig je dan.

Natuur

Hoe komt het toch dat je zomaar ontwaakt midden in de nacht? Volgens slaapexpert Dr Neil Stanley komt dit door ons natuurlijke slaapritme. Als je net in slaap valt, kom je meestal in een diepe slaap terecht. Dit duurt zo’n twee tot drie uur, daarna kom je in je REM-slaap. De REM-slaap is een cyclus van 90 minuten. Na 90 minuten slaap je zo licht dat de kans groot is dat je wakker wordt. Het minste of geringste kan je al wakker maken aan het eind van je REM-slaap, bijvoorbeeld als je partner zich omdraait of het licht dat door de gordijnen schijnt.

Niet doen

Word je regelmatig ’s nachts wakker? Dan zijn er twee dingen die je absoluut niet moet doen. Slaapspecialist Michael Breus raadt aan om niet naar het toilet te gaan, tenzij je écht nodig moet. Waarom niet? Omdat je hartslag verhoogt zodra je opstaat, wat de rest van je slaap in de weg kan zitten. Je lichaam wordt dan als het ware ook wakker, waardoor je moeilijker in slaap valt. Het is namelijk van belang dat je hartslag laag blijft. Kijk ook niet op de klok of op je telefoon, want je gaat onbewust toch uitrekenen hoe lang je nog kunt slapen. Ook helpt het niet mee als je berichtjes gaat lezen op je telefoon.

Lees wat je wel kunt doen aan je slapeloze nachten op de volgende pagina.

Pagina 1/2