Oeps: dít heerlijke eten is net zo verslavend als drugs…

Je hoeft het verslavende eten niet helemaal af te zweren

Alcohol, drugs, sigaretten; allemaal verslavende middelen. Van deze middelen weten we inmiddels allemaal wel dat we ermee op moeten passen, maar van andere verslavende middelen weten soms nog helemaal niet dat we ermee op moeten passen. Zo zou pizza ontzettend verslavend zijn!

Maak je geen zorgen, je hoeft de pizza niet meteen helemaal af te zweren

Pizza
Alleen al het kaas wat zo prachtig is gesmolten op een pizza zorgt er bij velen voor dat het water in de mond loopt. Laat staan al die andere heerlijke toppings die je vaak bovenop de pizza vindt. Dus ja, we konden ook eigenlijk wel weten dat pizza verslavend is. Volgens onderzoekers is vooral de combinatie van deeg, tomaat en (een overdosis aan) kaas de boosdoener. 

Kaas
Voornamelijk de kaas op de pizza zorgt ervoor dat we het maar moeilijk bij één puntje kunnen houden. In kaas zit caseïne en aangezien pizza’s vaak rijkelijk belegd zijn met kaas, krijg je hier extra veel van binnen. Caseïne is een eiwit dat in alle zuivel zit en dit stofje stimuleert het deel van onze hersenen dat genot (en verslaving) registreert. Wanneer je écht veel kaas eet, kun je zelfs er zelfs een soort van high van worden. 

Verslaving
Oké, de kaas werkt dus verslavend. Houdt het daar op? Nope. De wetenschappers stellen dat ook de suikers en bepaalde koolhydraten in pizza verslavend werken. De onderzoekers konden daarom de volgende conclusie stellen: wanneer je pizza eet, gebeurt in je hersenen hetzelfde als wanneer je harddrugs neemt. Maar raak niet meteen in paniek, je hoeft de pizza namelijk niet af te zweren; zo verslavend als harddrugs is een pizza natuurlijk niet. 

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Beeld: Unsplash