Om deze reden kun je tijdens het sporten misselijk worden

gym misselijk

Zo kun je het voorkomen

We proberen onszelf regelmatig uit te dagen tijdens het sporten of in de gym. We voelen ons maar wat sterk als we wat zwaarder trainen, maar er kleeft soms ook een nadeel aan. Zo hebben we het weleens meegemaakt dat je na een intensieve training behoorlijk misselijk kunt worden. Ook tijdens het sporten kun je het gevoel krijgen dat je moet overgeven. Hoe komt dat toch?

Dit is de reden.

Misselijk

Als je je keihard in het zweet hebt gewerkt in de sportschool, pompt je lichaam extra bloed naar je spieren. Hierdoor blijft er minder bloed over voor je maag en darmen en daardoor kun je een misselijkheid- of braakreactie krijgen, zo deelden we al eerder in dit artikel. Maar dat is niet de enige reden waarom je misselijkheid kunt ervaren.

Voeding

“Meestal ontstaat misselijkheid omdat je te kort op het sporten hebt gegeten of iets hebt gegeten dat niet goed gevallen is”, deelt Miriam van Reijen, professioneel triatleet en sport nutrition expert Team NL bij NOC*NSF aan Women’s Health Mag. “Met misselijkheid probeert je lichaam je maag namelijk te legen”, verklaart ze. “Heb je bijvoorbeeld een te vetrijke of grote maaltijd kort voor het sporten gegeten, dan kun je hier misselijk van worden en eventueel ook braakneigingen krijgen”, vult Miriam aan.

Evenwichtsorgaan

Verkeerd eten of helemaal niet eten kan dus de oorzaak zijn voor je misselijkheid. Er is echter nog een reden waarom je het gevoel kunt krijgen dat je moet overgeven. “Het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor deze prikkel, staat ook in verbinding met je evenwichtsorgaan en je reuk.” Als je iets ruikt dat vies is of duizelig bent door het trainen, kun je daar ook flauw van worden. “Dit is ook de reden dat je soms na een hersenschudding misselijk kunt zijn.” Misselijkheid is overigens niet iets waar je je meteen zorgen om moet maken, stelt Miriam gerust.

Voorkomen

Door dus niet te vet of te grote maaltijden te eten voor het trainen, kun je misselijkheid voorkomen. Andere tips over hoe je kunt voorkomen dat je misselijk wordt na of tijdens het trainen, kun je hier lezen.

Lees ook: Weet jij het: hoeveel water moet je drinken na het trainen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash