Dit kun je doen tegen misselijkheid na een intensieve training

misselijk training

Zo voorkom je dat vervelende gevoel

Na een intensieve les spinning of een slopende bootcamp kun je nog weleens het gevoel krijgen dat je moet overgeven. Hoewel je hierdoor in ieder geval zeker weet dat je alles hebt gegeven, is het natuurlijk erg vervelend als je je zo misselijk voelt na een training. Gelukkig kun je heel gemakkelijk voorkomen dat je beroerd wordt. Met deze tips voel je je na een intensieve work-out voortaan alleen nog maar trots!

Zo voorkom je het gevoel dat je bijna moet overgeven.

Misselijk

Tijdens een intensieve training pompt je lichaam extra bloed naar je spieren. Hierdoor blijft er minder bloed over voor je maag en darmen en dit zorgt voor een misselijkheids- of braakreactie, zo vertelt specialist in atletische prestaties Joel Seedman aan SELF Magazine. Hij deelt vijf tips waarmee je misselijkheid na het sporten kunt voorkomen.

1. Kies ervoor om één spiergroep te trainen

Wanneer je minder spieren belast, hoeft je lichaam ook minder bloed rond te pompen. Hierdoor is er meer bloed beschikbaar voor je maag en darmen, waardoor deze normaal kunnen blijven functioneren.

2. Bouw je training langzaam op

Het kan heel fijn zijn om jezelf volledig af te beulen in de sportschool, maar dat is niet altijd even slim. Wanneer je ineens veel harder gaat trainen dan je gewend bent, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je lichaam. Seedman legt uit: ”Hoe harder je spieren werken, hoe meer zuurstof ze nodig hebben. Maar op een gegeven moment is er niet meer genoeg zuurstof voor je spieren om de zware work-out aan te kunnen. Hierdoor bouwen zich metabole afvalstoffen in je lichaam op, zoals waterstofionen, koolstofdioxide en melkzuur. Deze veroorzaken dat pijnlijke en branderige gevoel in je spieren. Daarnaast kunnen ze zorgen voor een hogere zuurgraad in je lichaam, waardoor je een gevoel van misselijkheid kunt ervaren.”

3. Neem langere periodes van rust

Door langere periodes van rust te nemen, belast je je spieren minder heftig achter elkaar. Hierdoor heeft je lichaam meer tijd om zich te herstellen en zul je minder snel misselijk worden.

4. Plan je training anderhalf tot drie uur na een maaltijd

Het is verstandig om niet te snel te sporten nadat je hebt gegeten. Het beste is om anderhalf tot drie uur te wachten met trainen na een maaltijd. Probeer bovendien weinig vetten te eten. Deze zijn lastig verteerbaar en blijven daardoor langer in je maag. Dit kan erg vervelend zijn tijdens het trainen. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor eiwitrijk voedsel en een maaltijd met veel koolhydraten.

5. Drink niet te veel tijdens het sporten

Hoewel het misschien een verstandig idee lijkt om veel water te drinken tijdens je training, kan dit de misselijkheid vergroten. Het is beter om regelmatig kleine slokjes te nemen tussen je oefeningen door, raadt Seedman aan.

Lees ook: Dit is hoe vaak en hoe lang je zou moeten sporten volgens een personal trainer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: SELF Magazine | Beeld: Pexels