5 tekenen dat je je rugpijn niet moet negeren

rug
Je rugpijn kan wellicht iets ernstigers aanduiden

Bij de meeste pijntjes denken we nuchter, ‘dat gaat wel weer over’. Maar, wat als de pijn aanhoudt? Vooral rugpijn kan je belemmeren in je alledaagse werkzaamheden. Als je niet meer lekker kunt zitten, liggen of staan door je rug dan is dat flink vervelend. Veel mensen krijgen weleens rugpijn, omdat ze zwaar moeten tillen of de hele dag over hun bureau gebogen zitten. De meesten negeren hun rugpijn, maar bij deze vijf signalen kun je beter even naar de dokter gaan.

Als je een langere periode last hebt van rugpijn die gepaard gaat met een van de volgende symptomen, breng dan een bezoekje aan de huisarts.

1. Evenwichtsproblemen

Als je naast je rugpijn ook geregeld je balans verliest, dan kan dit vooral bij oudere vrouwen duiden op osteoporose, oftewel je botmassa neemt af. Je krijgt hierdoor hele kleine scheurtjes in je botten en je botmassa neemt af. Fysiotherapie kan helpen om je balans te bewaren zodat je minder snel valt. Ook zal de fysiotherapeut tips geven over hoe je kunt vallen zonder jezelf te bezeren.

2. Pijn in de benen

Als je rugpijn uitstraalt via je billen naar je benen of zelfs je voeten, dan kan dit wijzen op een probleem met je zenuwen. Dit kan vanzelf overgaan, maar als je er al een tijdje mee loopt is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. De meeste mensen hoeven geen operatie, maar kunnen geholpen worden door middel van massages en fysiotherapie om hun buik en rug sterker te maken.

3. Mank lopen

Begin je mank te lopen en heb je rugpijn? Dan is het een goed idee om met je huisarts te overleggen. Het is beter om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken, voordat je permanente schade oploopt en voor altijd mank loopt.

4. Problemen met de darmen of blaas

Heb je naast rugpijn ook last van je darmen of blaas? Dan is het van groot belang om een arts te raadplegen, vooral als de symptomen erg accuut zijn. Het kan namelijk wijzen op het zeldzame Cauda Equina Syndroom. Een arts kan uitsluitsel bieden.

5. Last van je hele lichaam

Gaat je rugpijn gepaard met koorts, koude rillingen en nachtelijk transpireren? Raadpleeg dan je huisarts. Dit zijn tekenen dat je lichaam reageert op iets. Het kan onschuldig zijn, maar in de ernstigste gevallen kan dit ook een symptoom van kanker zijn. Een bezoekje aan de huisarts kan dus geen kwaad.

Lees ook: Pas op: rugpijn én grieperigheid kunnen duiden op deze vervelende nierontsteking

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: TipHero | Beeld: Pixabay