Thuis testen op hart- en vaatziekten? Binnenkort is het mogelijk

onderzoek hart vaatziekten

Met de nieuwe tests moeten hart- en vaatziekten sneller opgespoord kunnen worden

Een samenwerking van de Hartstichting, Dutch CardioVascular Alliance (DCVA), de Nierstichting en het Diabetesfonds heeft een grote stap gezet. Zij hebben namelijk aangekondigd dat er een ‘landelijke en laagdrempelig aanpak’ komt. Hiermee moeten mensen hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade in een vroeg stadium kunnen vaststellen. Dit is wat je erover moet weten.

Laagdrempelig

Met de nieuwe aanpak van het onderzoek moet het voor veel Nederlanders makkelijker worden om te testen op hart- en vaatziekten. Ook diabetes type 2 en chronische nierschade komen in het onderzoek aan bod. In de steden Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven ontvangen binnenkort zo’n 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar een uitnodiging voor het onderzoek. Soortgelijke bevolkingsonderzoeken kwamen tot nu toe alleen voor bij het opsporen en vaststellen van verschillende vormen van kanker.

Thuis testen

Deelnemers aan het onderzoek krijgen hun test thuisgestuurd. Het pakket bestaat uit een urinetest voor eventuele nierschade, een hartritmetest en een vragenlijst. Blijkt uit dit thuisonderzoek blijkt dat er vroege tekenen aanwezig zijn van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of chronische nierschade? Dan volgt er verder onderzoek. Als het echt nodig is, kunnen deelnemers vervolgens medicatie of adviezen over hun levensstijl ontvangen. Zo kunnen zij deze gezondheidsproblemen in een vroeg stadium al aanpakken. En dat voorkomt een hoop problemen.

Complicaties voorkomen

Rebecca Abma-Schouten van de Hartstichting legt uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is. Zo stelt ze dat er bij 20 tot 50 procent van de mensen ‘vroege aanwijzingen’ zijn die wijzen op hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes. “Hier merken zij niets van. Als deze ziekten in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld, voorkomen we het ontstaan van ernstige complicaties zoals nierfalen, beroerte, hartinfarct, of hartfalen.” Kortom: met thuis testen, worden grote complicaties voorkomen. Wanneer de test op meer plekken beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

Lees ook: Op dit tijdstip gaan slapen zou heel goed zijn voor je hart
Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Robina Weermeijer