Moet je ook een vaccin halen als je al corona hebt gehad?

Naar verwachting kunnen we ons begin 2021 laten vaccineren

Het duurt niet lang meer voordat we in Nederland gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Naar verwachting is dit in de eerste maanden van 2021 het geval. De verschillende coronavaccins die nu op de markt zijn, beloven een effectiviteit van zo’n negentig procent. Maar moet je deze eigenlijk ook halen als je al corona hebt gehad? Of ben je dan immuun? 

Immuniteit

‘Groepsimmuniteit’ is iets wat we premier Mark Rutte in de eerste maanden van de coronacrisis vaak hebben horen zeggen. In eerste instantie werd er namelijk gedacht dat mensen die al besmet zijn geweest met het coronavirus, niet opnieuw corona kunnen krijgen. Helaas bleek dit niet het geval te zijn. Een Brits onderzoek toonde aan dat de antistoffen bij ex-coronapatiënten na de eerste vier weken al hun piek hebben bereikt en na twee maanden al grotendeels uit het bloed zijn verdwenen. Dat betekent dus dat je niet lang beschermd bent tegen het virus en het dus nog een keer besmet kunt raken. Inmiddels zijn er dan ook al meerdere gevallen bekend van mensen die voor de tweede keer corona hebben.

Wel of geen vaccin?

Volgens immunoloog Cécile van Els is het dan ook niet zo dat je het coronavaccin niet hoeft te halen als je al corona hebt gehad. Zo zegt zij in de Volkskrant: “Je kunt er niet van uitgaan dat je na een infectie voldoende beschermende immuniteit hebt. Waarschijnlijk is de ene bescherming de andere niet,” zegt zij. “Hoe goed je beschermd bent, zou weleens kunnen afhangen van, onder meer, hoeveel virus je immuunsysteem heeft gezien. Als je iedereen op hetzelfde niveau wilt hebben, moet je vaccineren.”

Lees ook: Dit is alles wat je moet weten over de twee coronavaccins

Bron: de Volkskrant | Beeld: Unsplash