Minister De Jonge: ‘Bepaalde maatregelen gelden wellicht langer voor mensen zonder vaccinatie’

De Jonge vaccinatie

Binnenkort hoopt de minister bekend te maken wie als eerste in aanmerking komt voor het vaccin

Het Pfizer-vaccin lijkt veelbelovend en inmiddels maken Europese landen zich klaar om een vaccinatieplan op te stellen. Minister Hugo de Jonge schetst een beeld van hoe dat eruit kan gaan zien.

Vaccin in de maak

Nederland en andere EU-landen hebben afspraken gemaakt met meerdere vaccin-ontwikkelaars. De kans dat er een goed werkend vaccin tegen het coronavirus tussen zit, lijkt steeds groter. Hoe gaan de coronamaatregelen eruitzien als een deel van het land is gevaccineerd, maar nog niet iedereen? Aan het AD geeft minister De Jonge antwoord.

Maatregelen gelden langer

“U moet het zo zien dat bepaalde maatregelen wellicht langer zullen gelden voor de mensen zonder vaccinatie”, legt de minister uit. “Of dat bepaalde risicogroepen inderdaad weer méér mogen omdat ze al een vaccinatie hebben gehad. Maar dat gaan we echt allemaal nog uitwerken, dat komt er nog aan.” Daarnaast verwacht De Jonge dat de eerste periode sowieso alle coronamaatregelen blijven gelden, omdat het aantal mensen dat het vaccin heeft ontvangen dan nog erg laag ligt.

Verschillende groepen

Het ligt er ook maar net aan voor wie het vaccin straks als eerste beschikbaar is. “Als er een vaccin komt dat ouderen en kwetsbaren heel goed beschermt, dan biedt dat natuurlijk weer fantastische kansen om maatregelen voor jongeren te versoepelen.”

Wie krijgt het vaccin als eerste?

Wanneer een vaccin goedgekeurd wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau, zal nog niet voor iedereen direct een dosis beschikbaar zijn. De Gezondheidsraad zal dan adviseren welke groep als eerste in aanmerking komt voor het vaccin. Minister de Jonge hoopt zeer binnenkort het vaccinatieplan te presenteren. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen ouderen en zorgpersoneel het eerst terecht voor een prik. Tachtigplussers en zorgpersoneel in verzorgingstehuizen zullen daarbij naar verwachting voorrang krijgen.

Hoeveel mensen moeten het vaccin krijgen?

Volgens Maarten Postma, hoogleraar Global Health Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet een groot deel van de bevolking zich laten vaccineren om de maatschappij te verlossen van het virus en de maatregelen die daarbij komen kijken. “Om ons oude leven terug te krijgen, schat ik dat 80 tot 90 procent van de bevolking zich zou moeten laten vaccineren met een bijna perfect vaccin”, vertelt hij aan het AD.

Voor we dit percentage bereiken zullen we echter nog heel wat tijd verder zijn. Allereerst omdat er niet meteen voor iedereen een prik beschikbaar is. Daarnaast staat niet iedereen te trappelen om een vaccin. “Ik begrijp dat mensen huiverig zijn, omdat het vaccin in recordtijd is ontwikkeld”, geeft Postma toe. “Tegelijk moet je erop vertrouwen dat de beoordelende instanties net zo streng zijn als normaal. Heel veel mensen zullen toch een vaccin willen, gezien de crisis waar we nu in zitten.”

Lees ook: Positief getest op corona? Zo besmettelijk ben jij voor je huishouden

Bron: AD | Beeld: videostill Rijnmond