Volgens tandartsen zijn dit de állerslechtste dingen om te eten voor je tanden

tanden

Is je gebit je lief? Doe deze zes dingen dan niet

Elk half jaar is het weer zover: het bezoekje bij de tandarts. Je hoopt altijd dat de man of vrouw die in je mond loert je na de controle een schouderklopje geeft, omdat je goed voor je tanden hebt gezorgd. Echter is dat vaak niet het geval, zelfs wanneer je geen gaatjes hebt. Je tanden krijgen namelijk heel wat te verduren van al het eten dat je naar binnen werkt.

Deze zes voedingsmiddelen zijn het slechtst voor je tanden.

IJs
Een ijsje op zich is niet heel erg slecht voor je gebit, maar het kauwen hierop wél. Tandartsen van the American Dental Association hopen dat je hier zo snel mogelijk mee stopt. Wanneer je op ijsjes kauwt, wordt het glazuur van je tanden snel aangetast.

Zuigtabletjes/-snoepjes
Zuigtabletjes of harde snoepjes waarop je moet zuigen, zouden een van de grootste boosdoeners voor gaatjes zijn. “Wanneer je op deze snoepjes zuigt, worden je tanden lange tijd blootgesteld aan de suiker hierin. Je tanden worden langer aan deze suikers en zuren blootgesteld dan wanneer je een stuk cake opeet”, verklaart tandarts Burhenne aan Business Insider.

Citrusvruchten
Een inkoppertje: citrusvruchten. Fruit als citroen, limoen, sinaasappels, mandarijnen en grapefruits bevatten veel zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat je tanden eerder slijten. Betekent dat dat je het fruit moet afzweren? Nee, er wordt alleen wel met klem aangeraden om veel water te drinken nadat je dit fruit hebt gegeten.

Chips en crackers
We wisten wel dat chips en crackertjes niet zo goed voor ons vetpercentage zijn, maar dat het ook schadelijk is voor onze tanden, wisten we niet. Chips en crackers zitten tjokvol met bewerkt zetmeel en genetisch gemanipuleerde ingrediënten die tandbederf veroorzaken, voornamelijk wanneer chips wordt genuttigd en chipsresten tussen de tanden terechtkomen. Kun je het echt niet laten zo nu en dan een handje chips naar binnen te werken? Vergeet dan niet ’s avonds goed te flossen.

Boterham met jam en pindakaas
Het bammetje met jam en pindakaas werd vooral enthousiast naar binnengewerkt toen we klein waren, maar nu nog steeds genieten sommigen van dit broodbeleg. Echter zitten alle ingrediënten voor deze combi (het brood, de jam en de pindakaas) boordevol suiker. Om daar nog even een schepje bovenop te doen: doordat het zo’n plakkerige snack is, hechten bacteriën zich nog sneller aan je tanden. Ai… 

Popcorn
Aan de Sunday Telegraph vertelde tandarts Mark Hughes dat popcorn ook een grote boosdoener is. Niet omdat het glazuur wordt aangetast, maar omdat er zo nu en dan een ongepofte maïskorrel tussen de popcorn zit. Popcorn is dan ook de nummer 1 veroorzaker van gebroken tanden.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: TipHero | Beeld: Pixabay