Wanneer moet je eigenlijk met een verkoudheid naar de huisarts?

verkoudheid

Wij hebben het antwoord!

Het verkoudheid- en griepseizoen is weer begonnen en vele mensen zijn al weken of maanden achtereen aan het snotteren. Vaak zitten we een verkoudheid gewoon uit en weten we eigenlijk niet dat we op een gegeven moment best wel met de klachten naar de huisarts kunnen gaan. 

Een verkoudheid is heel erg onschuldig. Vervelend, maar vrijwel nooit ernstig.

Huisarts?
Toch kun je er enorm veel hinder van ondervinden en belemmert een verkoudheid je dagelijkse leven zodanig dat je liever gewoon de hele dag in bed blijft liggen. Soms kunnen de klachten echter zodanig erg worden dat je je afvraagt of je niet beter naar de huisarts kunt gaan. Maar heeft naar de huisarts gaan met een verkoudheid eigenlijk wel zin? Nu.nl onderzocht deze vraag.

Verloop
Wanneer je verkouden bent, dan heb je een virusinfectie in je keel-, je neus- en je bijholten. Een verkoudheid heb je gemiddeld twee tot vijf keer per jaar, afhankelijk van je weerstand en van de mate van blootstelling aan virussen. Het virus komt binnen via de neus, wordt via het snot meegevoerd naar de neusholten. Deze raken als eerste ontstoken, waardoor het neusslijmvlies opzwelt en de neus verstopt raakt. Er wordt water en snot aangemaakt waardoor de infectie zich uit kan breiden naar de keelholte, waarna je keelpijn krijgt en gaat hoesten.

Toch bellen
Nu we weten hoe een gemiddelde verkoudheid verloopt, rest ons alleen nog de vraag of we daarvoor naar de huisarts moeten gaan. Het antwoord hierop is eigenlijk bijna altijd nee, behalve als er naast de gebruikelijke klachten ook andere klachten ontstaan. Dan kan het namelijk wel raadzaam zijn om met de doktersassistente te overleggen of je misschien toch even langs moet komen. Denk hierbij aan klachten als sufheid, een piepende ademhaling, benauwdheid of meer dan vijf dagen koorts.

 

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels