Warm je wel eens kliekjes op? Opgelet, lees dit even!

Eten opwarmen in de magnetron is niet voor alles even verstandig

Natuurlijk is het verstandig, goed en nobel om zoveel mogelijk etensresten te bewaren om zo voedselverspilling tegen te gaan. Velen van ons zullen dan ook bekend zijn met het begrip ‘kliekjesdag’: zo’n dag waarop de bewaarde etensresten van de hele week opgegeten worden. En het ligt ook aan je opvoeding, onze ouders en grootouders leefden soms nog in een tijd dat zaken als elke dag groenten en vlees nog geen vanzelfsprekendheid waren. Op zondag vlees eten was voor velen destijds een grote luxe, net als andere bijzondere, exotische gerechten.

Wie wat bewaart die heeft wat en verspilling is gewoon niet chique, ook al leven de meesten van ons tegenwoordig in overvloed wat eten betreft. Maar toch is het onverstandig om alle etenswaren opnieuw op te warmen, want er zijn daadwerkelijk etenswaren waarvoor het minder verstandig of zelfs regelrecht ongezond is. Bij het voor de tweede keer opwarmen van eten kunnen soms namelijk stoffen vrijkomen die bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. We hebben een zestal etenswaren op een rij gezet voor je zodat je onnodige risico’s kunt vermijden.

Eieren

Gekookte of bakken eieren opnieuw opwarmen in de magnetron kan serieuze maagproblemen veroorzaken. Het probleem is namelijk dat de eiwitten in het ei niet meerdere keren aan opwarming blootgesteld mogen worden, de eieren kunnen er namelijk zelfs giftig van worden.

Rijst

Deze zal je misschien verbazen, maar ook het opnieuw opwarmen van rijst die op kamertemperatuur bewaard werd, kan risico’s opleveren. Als je rijst opnieuw opwarmt die op kamertemperatuur bewaard werd, dan kunnen bacteriën zich vrij snel gaan vermenigvuldigen. Je kunt er dan ook behoorlijk ziek van worden.

Ontdek de andere vier voedingsmiddelen die je beter niet in de magnetron op kunt warmen op de volgende pagina.


Pagina 1/2