Moet jij in de winter vaker plassen? Hier komt het door

Aha, zo zit het dus

Nu het koud is, klinkt een kop thee veel aantrekkelijker dan een glaasje fris. Even lekker opwarmen met een earl grey of een rooibos, heerlijk. Voor je het weet moet je echter alweer naar de wc. Drink je nu meer in de winter? Moet je daarom vaker naar de wc? Nee, het is niet zo dat je in de winter meer drinkt dan gemiddeld. Je moet juist vaker plassen door de kou!

Het komt gewoon door de kou.

Sneller plassen

Wanneer je net naar de wc bent geweest, heb je vaak he-le-maal geen zin om vijf minuten later alweer te moeten. In de winter moeten we alleen wat vaker plassen dan normaal. Hoe kan dat nu? Er is een simpele verklaring voor: het komt door de kou. Maar hóe de kou dit bewerkstelligt, dat is dan weer niet helemaal duidelijk.

Bewijs

Uroloog John Heesakkers, werkzaam bij het UMC St Radboud in Nijmegen, vertelt aan Trouw dat er geen wetenschappelijk bewijs is waarom mensen vaker een bezoekje aan het toilet moeten brengen in de winter. Toch lijkt de kou dit wel te bewerkstelligen. “Bij kou wordt het gevoel van mensen dat ze moeten plassen vaak sterker. Waarschijnlijk komt dit doordat de huid rondom de plasbuis kouder wordt.”

Verklaring

De uroloog verklaart dat de plasbuis erg gevoelig is en als het koud is, kun je hierdoor het gevoel hebben dat je weer moet plassen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een koud zwembad. Wanneer je het koude water ingaat, kan het zo zijn dat je meteen aandrang voelt.

Lees ook: Hoe vaak per dag plassen is normaal wanneer je in de overgang zit?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Trouw | Beeld: Pexels