10 dagelijkse gewoontes die je beter aan kunt houden, ook als je binnen blijft

Onderschat het belang van routine en regelmaat niet!

Vanwege het coronavirus zit heel Nederland aan huis gekluisterd. Een gekke situatie, die het aantrekkelijk maakt om lekker de hele dag in je pyjamabroek op de bank te hangen. Toch kun je dat volgens gezondheidsexperts maar beter niet doen. Deze onzekere tijd zorgt bij veel mensen al voor de nodige stress en somberheid, daarom is het aanhouden van je dagelijkse gewoontes juíst nu enorm belangrijk.

Dagelijkse gewoontes

Psychotherapeut Jennifer Freed vertelt aan Well+Good dat het geen goed idee is om de hele dag op de bank te hangen en ongezond te eten. Sterker nog, volgens haar is het een van de slechtste dingen die we kunnen doen voor onze mentale gezondheid. Wat we wél kunnen doen om mentaal gezond te blijven? Routine en regelmaat behouden. De onderstaande tien dagelijkse gewoontes kunnen we daarom – ook in thuisquarantaine – maar beter aanhouden.

1. Besteed aandacht aan persoonlijke hygiëne

Op aanraden van het RIVM wassen we allemaal braaf meerdere keren per dag onze handen, maar dat betekent niet dat we andere persoonlijke hygiëne op een lager pitje moeten zetten. Probeer je dagelijkse routine van tanden poetsen, douchen, wassen en haren kammen gewoon aan te houden. Zelfs als je niet naar buiten hoeft die dag. Volgens psycholoog Carla Manly helpt dat om je gemoedstoestand een flinke boost te geven.

2. Kleed je aan zoals normaal

We geven toe: een pyjamabroek zit natuurlijk veel lekkerder dan een spijkerbroek. Toch kun je volgens Freed beter niet de hele dag in je slaapoutfit blijven rond paraderen. Wanneer je je pyjama aanhoudt, is het niet alleen lastiger voor je lichaam om te bepalen wanneer het tijd is om te ontspannen, maar je zult ook merken dat je met gewone kleren aan een stuk productiever bent.

3. Kook op normale tijden

Dat veel restaurants gesloten zijn, helpt je natuurlijk al een beetje om je aan deze gewoonte te houden, maar het is ook nog eens heel goed voor je brein om je eigen maaltje te bereiden op je ‘normale’ tijden. Werk je vanuit huis tot zes uur? Dan kun je om kwart over zes beginnen met koken en daarmee geef je je hersenen even de gelegenheid om compleet op iets anders te focussen.

Lees meer op de volgende pagina.

Pagina 1/2