15 bizarre verboden en beperkingen in Noord-Korea

verboden noord-korea

Van spijkerbroeken tot warm water

Het dictatoriale Noord-Korea is vooral in het nieuws wanneer zij kernproeven en/of propaganda lanceren. Weten wat er achter die strikt gesloten grenzen gebeurt? Lees snel verder, in dit artikel vertellen we je over 15 bijzondere restricties in het Aziatische land!

1. Creatieve coupe? Dacht het niet!

Beeld je in: je wordt door de politie van straat geplukt omdat ze vinden dat je kapsel niet binnen de richtlijnen van de overheid past! In Noord-Korea kan het zomaar gebeuren. Er zijn strikte voorschriften voor kappers: mannen hebben kort haar dat de oren niet bedekt. Voor vrouwen wordt een boblijn op kinlengte aangeraden nadat Kim Jong-Un deze aanprees.

2. Menstruatieproducten hergebruiken

Het is al vervelend genoeg om ongesteld te zijn, en in Noord-Korea komt hier nog een extra stuk ongemak bij kijken. Tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn namelijk bijna nergens te vinden. In plaats daarvan worden reguliere stukken stof voor dit doeleinde gebruikt, die gewassen en hergebruikt worden. Maar, deze regel heeft een uitzondering…

3. Gescheiden winkelen voor buitenlanders

Er zijn namelijk aparte winkels voor buitenlandse toeristen. Hier vind je producten die voor de Noord-Koreaanse bevolking wellicht vreemd of zelfs verboden zijn. Andersom is het voor toeristen van buiten Noord-Korea strikt verboden om een winkel voor de lokale bevolking binnen te stappen!

4. Foto’s alleen met toestemming

Als je al toestemming krijgt om Noord-Korea te bezoeken, dan kun je een doorsnee toeristische ervaring op je buik schrijven. Foto’s maken is alleen toegestaan op specifieke locaties, en contact met de ‘gewone’ Noord-Koreaanse bevolking is verboden. Je hebt in Noord-Korea te allen tijde een gids bij je, die er streng op toeziet dat je je aan de regels houdt. Maak je toch foto’s van verboden materiaal? Dan wordt in elk geval je camera ingenomen, gewist, en zit je mogelijk zelf diep in de problemen.

5. Geen bekende fastfoodketens

Grote internationale namen zoals McDonald’s, KFC of Burger King zul je in Noord-Korea niet tegenkomen. In plaats daarvan wordt de Noord-Koreaanse keuken gepromoot. Dikke kans dat je tijdens een bezoek aan het land volop ‘kimchi’ zult eten. Dit is een soort gefermenteerde kool.

6. Reizen – internationaal of niet

Je snapt dat uitgebreid reizen voor de straatarme bevolking van het land sowieso niet weggelegd is. Vanuit het vliegveld in Pyongyang vertrekken er ook nauwelijks internationale vluchten. Rusland, China, en verder dan dat kom je niet. Voor de Noord-Koreanen zelf gelden bínnen het land ook volop restricties. Wil je familie bezoeken in een andere stad? Dan heb je daar expliciet toestemming voor nodig.

7. Coca-Cola: strikt verboden

De enige plek ter wereld waar Coca-Cola ten strengste verboden is, is Noord-Korea. Het bekende rode blikje wordt gezien als symbool van de westerse cultuur waar Noord-Korea zich zo graag tegen afzet.

Pagina 1/2