7 veelgemaakte fouten bij het inrichten van de woonkamer

fouten inrichten woonkamer

Door deze ‘fouten’ te voorkomen, komt je interieur beter tot z’n recht

Als je net je intrede doet in een nieuw huis, wil je graag je eigen draai aan het interieur geven. Ook als je simpelweg je woonkamer opnieuw wilt inrichten, wil je dat dit zo goed mogelijk wordt gedaan. Het is belangrijk om je woonruimte naar jouw smaak in te richten. Toch zijn er ook een aantal valkuilen waar je in kunt trappen, waardoor je mooie woonkamer niet tot zijn recht komt. Stijl is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wellicht zijn dit een paar punten die je in je achterhoofd moet houden als je gaat inrichten.

1. Je woonkamer ziet eruit alsof-ie uit een catalogus komt

Er is niks mis mee om inspiratie te halen uit diverse woontijdschriften of om te kijken naar hoe de showroom is ingericht. Probeer echter te voorkomen dat je de ‘showroom look’ overneemt. Het is belangrijk om een mix te maken van nieuwe spullen en je oude spullen. Zo blijf je je eigen stijl terugzien in je interieur.

2. Je kiest de verkeerde bank

Interieurstylisten zien dit maar al te vaak. “Het gebeurt zo vaak dat nieuwe huiseigenaren een goede smaak hebben, maar dat ze al een bank hebben die ze niet weg willen doen”, vertelt ontwerper en tv-host Emily Henderson aan My Domaine. “Ze willen hun bank niet vervangen, omdat hun bank ‘nog niet zo oud is’.” De ontwerper vertelt dat je heus niet altijd je bank weg hoeft te doen, maar dat je met je oude bank niet altijd die stijl kunt creëren die je graag wilt hebben. Het kan daarom geen kwaad om even bij woonwinkels of webshops als Woonenzo te kijken of er een bank is die helemaal bij het interieur past dat je voor ogen hebt.

3. Een vloerkleed kopen dat te klein is

Een tapijt kan je woonkamer een veel huiselijker gevoel geven. Het is echter wel belangrijk dat je niet lukraak dat kekke tapijtje koopt. Denk van tevoren goed na over wat voor look je wilt creëren. Een tapijt kan duur zijn, maar het is de investering waard. Als je een te klein tapijt koopt, omdat je geld wilt besparen, komt het tapijt niet tot zijn recht en ziet de woonkamer er wellicht wat rommelig uit.

4. Je hebt niet goed nagedacht over wat waar staat

Het is erg verleidelijk om de bank maar tegen de muur te duwen en daartegenover een televisie te plaatsen. Toch is het belangrijk om ook andere opties in gedachten te houden. Experimenteer een beetje! Je kunt de bank altijd nog tegen de muur zetten.

5. Je maakt het ‘te kostbaar’

Koop nooit meubels of tapijten alleen voor ‘de mooi’. Het is de bedoeling dat je de spullen ook daadwerkelijk kunt gebruiken en dat ze tegen een stootje kunnen. Selecteer daarom stoffen of een tapijt dat de dagelijkse sleur aan kan.

6. Je vergeet af te meten

In al je enthousiasme kun je nog weleens vergeten de ruimte goed op te meten, waardoor een kast of meubel net niet mooi past. Bovendien zijn gordijnen die te kort zijn ook als een doorn in het oog. Onthoud dus: meten is weten, voordat je je handen uit de mouwen steekt.

7. Te veel accessoires

Wat kaarsjes, kussentjes en andere accessoires kunnen je woonkamer een knus en huiselijk gevoel geven. Te veel prullaria heeft echter het tegenovergestelde effect, waardoor je huis er rommelig uit kan zien. 

Lees ook: Van een schoolbus en een oude container een huis maken? Dit gezin deed het!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: My Domaine | Beeld: Pexels