7 spullen die je uit je keuken moet weggooien

weggooien keuken

Bijna iedereen heeft wel een paar van deze spullen in hun rommellade

We staan dagelijks in de keuken. De ene keer om een uitgebreid ontbijt te bereiden en de andere keer om het avondeten in elkaar te flansen. Het moge duidelijk zijn: we zijn vaak in de keuken te vinden. Doordat we veel tijd in de keuken spenderen, hebben we ook alle tijd om ons kookvertrek rommelig te maken. Dat ene prulletje belandt in dat ene laatje en dat andere dingetje wordt snel in dat ene keukenkastje gepropt. Om overzicht te bewaren in de keuken is het belangrijk om niet te veel rommel te hebben. Gooi deze spullen daarom weg om het overzichtelijk te houden in je keuken.

1. Dubbele spullen

Wellicht heb je een scala aan keukenmesjes in je lade liggen. Gooi de keukenmesjes weg die helemaal stomp zijn geworden of die je niet mee gebruikt. Dit geldt ook voor andere spullen. Heb je bijvoorbeeld meerdere flessenopeners of dunschillers? Kijk er kritisch naar en maak eventueel een ander blij met de spullen waar je een teveel van hebt.

2. Gratis wegwerpbestek

We hebben allemaal weleens eten besteld waarbij je ook af en toe wegwerpbestek krijgt. Omdat het toch wel zonde is om dit bestek meteen in de prullenbak te deponeren, belandt het, jawel, weer in een keukenkastje. Kijk eens eerlijk naar hoeveel wegwerpbestek je nog in de kast hebt liggen. Je hoeft ze niet meteen weg te gooien, want misschien kun je iemand anders nog blij maken met het bestek.

3. Vershoudbakjes met verschillende deksels

Grote kans dat jij ook allemaal bakjes in de kast hebt liggen, waarvan je niet meer weet welke deksel erop hoort. Neem even de tijd om uit te zoeken welke deksel op welk bakje hoort. Blijven er deksels of bakjes over die niet bij elkaar horen? Kijk of je daar nog wat anders mee kunt doen en gooi ze anders weg. Neem overigens ook meteen onder de loep welke bakjes niet meer goed sluiten of kapot zijn.

4. Eten dat over datum is 

Als je kampt met overvolle keukenkastjes is de kans groot dat er ook spullen in liggen die over datum zijn. Vaak genoeg worden spullen immers makkelijk naar achteren geschoven, die je later helemaal vergeet. Voorkom dat je etenswaren over datum raken door regelmatig je keukenkastjes en koelkast op te ruimen en schoon te maken. Gooi het eten dat overdatum is in de prullenbak.

5. ‘Vergeten’ apparaten

Wellicht heb je ooit weleens een pastamaker gekocht die je fanatiek welgeteld drie keer hebt gebruikt. Vervolgens ligt het ding stof te happen in de kast. Apparaten die je niet gebruikt kun je beter wegdoen. Vaak kun je iemand anders er bovendien mee blij maken.

6. Ongelezen kookboeken

Net als in de mode komen en gaan trends ook in de culinaire wereld. Wellicht heb je je jaren geleden helemaal verdiept in een bepaalde levenswijze, maar ligt het bijbehorende kookboek te vergelen op de plank. Geef het boek aan een kennis, zet het op Marktplaats of breng het naar een tweedehandszaak.

7. Waterflessen

Wellicht heb je zelf eens een dopper gekocht, maar kreeg je ook nog eens een herbruikbare fles van een kennis of kreeg je een waterfles cadeau op een leuk evenement. Voor je het weet heb je een verzameling aan flessen in de keuken staan. Bewaar per persoon in je huishouden één herbruikbare fles en houd eventueel twee als reserveflessen. Geef de overige flessen aan iemand of doneer ze.

Lees ook: Dit zijn de 8 dingen waarmee je van de tandarts moet stoppen

Bron: One Good Thing By Jillee | Beeld: Pexels