Aha! Dít is waarom een koelkast altijd 10 cm van de muur af moet staan

koelkast

Wij leggen je uit hoe dit zit

We snappen dat als je een mooie, nieuwe koelkast hebt gekocht, je deze zo dicht mogelijk tegen de muur aan wil zetten. Maar wist je dat je dit beter niet kan doen? Je moet er juist op letten dat je deze minstens 10 centimeter van de muur af staat.

Niet direct tegen de muur aan

Een koelkast moet hard werken om het binnenin koel te krijgen en te houden. Bij dit proces komt er ook warmte vrij en komt via het rooster aan de achterkant vrij. Om deze reden is het daarom ook erg belangrijk dat je je koelkast niet direct tegen de muur aan zet. Doe je dit niet, dan kan de warme lucht niet makkelijk wegstromen. Je koelkast moet dan nóg harder werken om het binnenin koel te krijgen en verbruikt dus ook meer stroom.

Warmtebron

Naast dat het slim is om je koelkast een stuk van de muur te houden, is het ook verstandig om je deze niet direct naast een verwarming of andere warmtebron te plaatsen. Als je dit doet ontstaan er namelijk hele grote temperatuurverschillen, wat ook kan zorgen voor meer condensvorming in de koelruimte. Je koelkast wordt dan nat vanbinnen, waarna er ijsvorming ontstaat. Dat wil je natuurlijk niet!

Afvoergaatje

Staat je koelkast wél bij een warmtebron in de buurt en heb je telkens een plasje water in je koelkast? Opmerkelijk genoeg is de reden hiervoor niet de warmtebron. De meest voorkomende oorzaak hiervan is namelijk een verstopping in het afvoergaatje. Wanneer deze is verstopt, kun je onderin een plasje water krijgen. Check dus altijd goed of het afvoergaatje is verstopt. Om dit te checken kan je het beste huishoudfolie om een satéprikker wikkelen en deze vervolgens in het gaatje te prikken. Je merkt dan vanzelf of het gaatje verstopt is of niet.

Lees ook: 5 manieren om de vervelende geur uit je koelkast te krijgen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels