Aha: op deze manier herken je snel een wespennest

wespennest

Handig om te weten!

Je hebt ze vast al voorbij zien vliegen deze zomer: wespen. Dit jaar worden er éxtra veel wespen verwacht, omdat het droge en warme weer aanhoudt. Dit maakt de kans op een wespennest in jouw tuin ook direct groter. Wij geven je een paar tips om een wespennest snel te herkennen.

Wespennest

Als je een wespennest niet meteen ziet, is het eerste waar je op moet letten of er veel wespen op een plek zijn. Zie je ze bijvoorbeeld veel vliegen in je dakgoot? Dan is de kans groot dat het wespennest zich daar bevindt. Heel af en toe zitten ze ook vol in het zicht. Je herkent ze dan aan de ronde vorm met een grijsachtige kleur. Heb je een wespennest in het vizier? Zorg er dan voor dat je niet te dichtbij in de buurt komt van het nest. Probeer zelf geen bedreiging te vormen voor de wespen, want voor je het weet ben je geprikt.

Verschil

Twijfel je tussen een wespen- of een bijennest? Begrijpelijk. Een wespen- en bijennest zijn niet altijd makkelijk van elkaar te onderscheiden. Waar een bijennest lijkt op een cocon van papier-maché, lijkt een wespennest op een cocon van papier. Het is dus erg lastig om met het blote oog te zien wat het verschil is. Het verschil zit hem echter aan de binnenkant. Een bijennest heeft aan de binnenkant verschillende raten, een wespennest heeft deze niet. Maar let op: het is niet verstandig om dit zelf uit te gaan zoeken.

Verwijderen

Natuurlijk is het erg vervelend als je een wespennest in je achtertuin hebt. Het kan voor flink wat overlast zorgen, omdat de insecten continu op je zoete eten en drinken afkomen. Daarnaast kunnen ze je ook steken als je bijvoorbeeld te dichtbij komt of zorgen ze voor overlast in je huis omdat daar hun nest zit. Dit zijn dus genoeg redenen om een wespennest te verwijderen. Dit moet je niet zelf doen! Als je één fout maakt, is de kans groot dat er een grote zwerm wespen achter je aan zit.

Ook uitgangen dichtstoppen met wat kranten is niet verstandig. Wespen zoeken hoe dan ook altijd een uitweg naar buiten en knagen zelfs hun weg naar buiten als dat nodig is. Dit leidt tot alleen nog maar meer schade en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Schakel dus te allen tijde een professional in.

Lees ook: Gft-bak vol met maden? Met deze 7 tips voorkom je dit!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay