Gft-bak vol met maden? Met deze 7 tips voorkom je dit!

GFT-bak

Zo heb je nooit meer last van deze vervelende beestjes

In de zomer kan het openen van je Gft-bak geen pretje zijn. Met de warmere temperaturen gaan fruit en etensresten vaak sneller rotten, waardoor er een vreselijke lucht vrijkomt. Een feestje voor vliegen die hun eitjes in de bak leggen. Maar op die maden zit je zeker niet te wachten. Tijd om hier dus iets aan te doen.

Maden

Moet je nog op vakantie, maar ben je nu al bang wat je aantreft in je Gft-bak als je terugkomt? Begrijpelijk. Het is hierdoor handig om te weten hoe je die maden uit je kliko houdt. Eerst is het goed om te weten dat maden de larven van vliegen zijn. Vliegen zijn altijd op zoek naar een warme en broeierige plek om hun eitjes te leggen. Hun lievelingsplek hiervoor is, je raad het al: de Gft-container. Uit deze eitjes komen dan weer larven, die zich vol eten en ontwikkelen in een soort pop en drie dagen later weer in een vlieg veranderen. Zo blijft het maar doorgaan als je er niks tegen doet. Gelukkig hebben wij tips voor je om dit te voorkomen.

Droog

Het is nu wel duidelijk dat maden van een warme en broeierige omgeving houden. Zorg er dus voor dat je één van deze factoren verwijdert. De kans wordt meteen een stuk kleiner dat ze zich gaan nestelen in je kliko. Houd je container dus goed droog door bijvoorbeeld een oude krant, droog afval of een bosje stro in de onderkant te leggen. Op deze manier voorkom je ook meteen dat er fruit aan de bodem blijft plakken.

Warm

Omdat maden van warmte houden, moet je ervoor zorgen dat je container niet op een warme plek staat. Zet je kliko daarom op een schaduwrijke plek en zeker niet (!) in de volle zon. Een andere tip om ervoor te zorgen dat je kliko niet te warm wordt: plaats een latje tussen de klep en de container. Hierdoor ventileer je telkens de bak en voorkom je dat het er broeierig en warm wordt.

Vlees of vochtig afval

Wil je vlees of ander vochtig afval weggooien? Kijk hier dan goed mee uit en gooi dit niet rechtstreeks in je Gft-bak. Dit soort voedsel dient namelijk als voer voor maden. Je hoeft natuurlijk niet wekenlang met vlees in huis te zitten dat over datum is. Gooi er eerst even wat gips, kalk of zout overheen. Dit kan als gif werken voor de maden én het neemt vocht op.

Lavendel of hedera

Een hedera is niet alleen prachtig om naar te kijken, het is ook nog eens een goed middel tegen maden. De plant is namelijk giftig voor de maden, waardoor je makkelijker van de beestjes af komt. Heb je dus op dit moment al last van maden in je kliko? Gooi dan een paar takken van de hedera in de Gft-bak. Heb je dit niet in je tuin? Dan is lavendel ook een goede optie. Maden houden namelijk niet van de geur en gaan eraan dood.

Krant of biozakjes

Dit is misschien wel de makkelijkste oplossing voor het voorkomen van maden. Wikkel je etensresten in een krant of biozakje en gooi het dan in je container. De resten zijn dan ineens een stuk minder aantrekkelijk voor de maden. Laat vochtig afval wel eerst even uitlekken voordat je het in een krant legt.

Goed schoonmaken

Gebruik niet alleen water als je je container schoonmaakt, maar gebruik ook schoonmaakazijn als de bak net geleegd is. Vliegen hebben een hekel aan de geur van schoonmaakazijn en komen dus niet snel op je kliko af. Heb je geen zin om met de warmere temperaturen je container zelf schoon te maken? Veel gemeentes hebben regeringsdiensten, maar houd er rekening mee dat je hier ook voor zal moeten betalen.

Zand

Maden houden totáál niet van zand. Ze kunnen hier ook zeker niet goed tegen. Zorg er dus voor dat je een klein laagje zand in de onderkant van je container hebt liggen. Maden kunnen zich hier niet goed in bewegen, waardoor de maden zichzelf begraven. Let wel: gooi niet te veel zand in de container. Dit verstoort het composteren en mag dus niet.

Lees ook: Dode plant? Probeer dit eerst voordat je ‘m naar de groencontainer verbant

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Pawel Czerwinski