8 goede redenen om een blok bijenwas in huis te halen

Een veelzijdig huishoud- en beautyproduct

Hoewel je in de zomermaanden liever niet wordt lastiggevallen door zoemende en stekende bijen, hebben we toch veel te danken aan deze kleine beestjes. Niet alleen gebruiken we hun honing in ons eten of vanwege de gezondheids- en beautyvoordelen ervan, ook bijenwas is een wondermiddeltje voor in huis. Wij zetten op een rijtje waar je dit veelzijdige product voor kunt gebruiken.

Bijenwas

De bezige bij maakt niet alleen honing. Ook bijenwas is een product dat – zoals de naam al zegt – van dit insect afkomstig is. De was wordt in verschillende vormen, maar vooral in blokken, verkocht. Imkers verkopen de was online en ook bij de natuurdrogist kun je dit veelzijdige product in de schappen aantreffen. Op deze acht manieren kun je bijenwas in en rondom huis gebruiken.

1. Krakend hout

Bijenwas is een goed natuurproduct om krakende kasten of andere houten meubels mee te behandelen. Smeer (antieke) houten meubelen ermee in om lades en kastdeurtjes weer soepel open te laten gaan. Ook voor krakende deuren of ramen kun je bijenwas als oplossing gebruiken.

2. Glanzende meubels

Nog een goede reden om je meubels in te smeren met het goudkleurige goedje: je houten tafels, stoelen of kasten krijgen hun glans erdoor terug. Laat voor deze behandeling een stuk van het blok bijenwas smelten. Meng de gesmolten was met drie delen kokos- of olijfolie en roer alles goed door. Vervolgens laat je het vettige mengsel weer hard worden. Met dit zelfgemaakte middel kun je jouw meubels inwrijven. Veeg eventuele restjes weg met een zachte en schone doek.

3. Roest

We blijven smeren met de bijenwas! Dit wondermiddel is namelijk ook uitermate geschikt om roest te voorkomen. Houd je auto of fiets glanzend door het metaal regelmatig in te wrijven met bijenwas.

4. Lippenbalsem maken

Bijenwas is een ingrediënt dat je in veel verzorgingsproducten kunt vinden. Wil je zelf aan de slag met het maken van verzachtende lippenbalsem? Dat doe je eenvoudig met twee ingrediënten. Meng drie delen olijfolie met een deel gesmolten bijenwas. Verwarm in een schaal boven op een pannetje kokend water en meng goed door tot de twee stoffen zijn gemengd. Laat afkoelen en klaar is je zelfgemaakte lippenbalsem.

Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen met bijenwas? Je vindt nog 4 handigheidjes op de volgende pagina!

Pagina 1/2