Vaarwel sportschool: zoveel calorieën verbrand je met een uurtje tuinieren

tuinieren

Haal de schoffel maar meteen tevoorschijn

De sportschool is een prima plek om aan je conditie te werken, maar echt multitasken kun je er niet. Oké, je kunt nog even een serietje kijken wanneer je je in het zweet werkt op de crosstrainer, maar daar houdt wel het op. Wil je efficiënter te werk gaan? Zie tuinieren dan als je nieuwe workout.

Een uurtje tuinieren kan vrij intensief zijn.

Onderzoek

Mensen die regelmatig in de tuin ploeteren, weten dat het best vermoeiend is en dat het heus wel wat vet zal verbanden. Maar hoeveel calorieën verbrand je er nu daadwerkelijk mee? De Britse zorgverzekeraar AXA PP Healthcare was hier ook benieuwd naar en zocht uit hoeveel je verbrandt wanneer je de volgende activiteiten een uurtje volhoudt.

Calorieën

  • De tuin opruimen: 400 calorieën
  • Gras maaien: 250 – 350 calorieën
  • Onkruid wieden: 200 – 400 calorieën
  • Opnieuw de tuin indelen/paden leggen: 400 – 600 calorieën
  • Blaren harken: 350 – 450 calorieën
  • Bloemen planten: 200 – 400 calorieën
  • Planten water geven: 120 calorieën

Immuunsysteem

Calorieën verbranden is mooi meegenomen, maar wat gebeurt er nu precies met de rest van je lichaam? Ook dit zocht de zorgverzekeraar uit. Ten eerste krijgt je immuunsysteem een boost: wie met zijn handen in de aarde wroet, komt hierdoor in aanraking met de bacteriën uit de grond, hierdoor raakt je buik beter opgewassen tegen bacteriën. Het resultaat: een sterker immuunsysteem.

Hart

In de tuin werken kan soms best zwaar zijn. Ben jij bezig met dit zware werk? Dan heeft je hart daar baat bij. Het vraagt namelijk nogal wat van je uithoudingsvermogen en door dit te trainen verminder je de kans op een hartaanval of een beroerte.

Spieren

Pak je de gehele tuin aan? Dan kun je wel spreken van een full body workout. Bijna alle spieren worden aangespannen tijdens hard werken in de tuin. Van je bilspieren, tot de spieren in je rug en van je armspieren tot de spieren in je handen.

Lees ook: Gooi je koffiedik niet meer weg! Deze dingen kun je ermee doen in de tuin

Bron: Libelle | Beeld: Pexels