De woonbond stapt naar de rechter om de huurverhogingen vanaf 2013 terug te draaien. Dat is goed nieuws als je een sociale huurwoning hebt!

De Belastingdienst

De Woonbond dreigt naar de rechter te stappen vanwege de huurverhogingen

Woon je in een sociale huurwoning? In dat geval is de Woonbond je nieuwe vriend. Die dreigt namelijk naar de rechter te stappen, omdat de Belastingdienst volgens de wet geen inkomensgegevens mocht delen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging en op basis van die gegevens is jouw mogelijke huurverhoging dus ook vastgesteld.

Vanaf de de zomer van 2013 is het verhuurders van sociale huurwoningen toegestaan om de huren extra te verhogen voor bepaalde inkomensgroepen. Dit gebeurt in samenwerking met de Belastingdienst die de verhuurders doorgeeft in welke inkomenscategorie een bepaalde huurder valt. Maar de Raad van State, de hoogste rechter in Nederland, oordeelde een tijdje geleden dat in de wet niet specifiek is opgenomen dat de Belastingdienst de plicht heeft om die gegevens te delen.

De verhuurders hebben die gegevens nodig om te kunnen bepalen hoe hard de huur mag stijgen. De Woonbond stelt dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen onrechtmatig zijn en daarom moeten huurders niet alleen het teveel betaalde bedrag terugkrijgen, maar ze hebben ook recht op een een huurverlaging. “Het huidige niveau is immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dat drie jaar geleden.”, aldus de Woonbond. Lees meer over de mogelijke rechtszaak op de volgende pagina.


Pagina 1/2