Het kan nog! Deze groenten kun je planten in september

groenten planten september

Geniet binnenkort van jouw eigen gekweekte groenten

In de zomermaanden staat oogsten centraal. Dat betekent echter niet dat je de moestuin daarna de rest van het jaar kunt sluiten. Er zijn nog genoeg groenten die je in september kun planten! Plant de volgende zes groenten deze maand nog en je moestuin staat binnen de kortste keren weer vol verse vitamines!

Oogstseizoen voorbij?

Zelf groenten en fruit kweken in een moestuin is hot! Het is een leuke bezigheid, je ziet de producten groeien én kunt er daarna optimaal van genieten als ze volgroeid zijn. Wat willen we nog meer? In de zomermaanden staat het oogsten centraal. Die periode loopt nu op zijn einde, maar dat betekent niet dat je geen nieuwe groenten meer kunt zaaien en planten! September is de ideale maand om nog wat nieuwe groenten in de grond te stoppen. Wij vertellen je wat je deze maand nog kunt planten.

1. Veldsla

Heb je een beschut plekje in de tuin of ben je in het bezit van een kas(je)? Dan is veldsla een ideale groente om deze maand te planten. Veldsla groeit namelijk goed in grond die tijdens de winter vrij droog blijft, wat echter niet betekent dat je helemaal geen water hoeft te geven. Je kunt hem ook mee planten als bodembedekker. 

2. Spinazie

Spinazie is hartstikke gezond en zit vol ijzer. Het bladgewas kun je zowel in het voor- als najaar in de openlucht telen. Als je regelmatig zaait, kun je het hele jaar door van deze groente genieten. 

3. Rucola

Nog een soort sla die je perfect in september kunt planten: rucola. Naast rucola zijn notenbladsla en mosterdkruid ook heel makkelijk te telen. Hoge temperaturen versnellen het bloeiproces én verminderen de smaak van rucola, daarom is deze maand zo geschikt om het te planten. Rucola is bij veel maaltijden te gebruiken, dus wij zeggen: snel die tuin in!

4. Zuring

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt is zuring. Deze vergeten groente groeit als onkruid en is een fantastisch ingrediënt voor je winterse soepen en stoofpotjes. Tijd om hem te herontdekken dus!

5. Winterpostelein

Nog zo’n groente die supersnel groeit: de winterpostelein. In het late najaar en in de winter zorgt deze groente voor frisse jonge blaadjes bij jouw maaltijden.

6. Paksoi

We sluiten het rijtje af met paksoi! Deze groente is over komen waaien uit Azië en doet het hartstikke goed in ons kikkerlandje. Begin september is een ideale periode om deze groente te zaaien. Dit kun je binnen doen en, als het niet te koud is, in de late herfst zelfs in de volle grond. Dit geldt trouwens ook voor Chinese kool! 

Lees ook: Goed om te weten: dit is het beste tijdstip om je planten water te geven

Bron: Libelle | Beeld: Pexels