Goed om te weten: dit is het beste tijdstip om je planten water te geven

We kunnen alvast verklappen: je moet je wekker zetten

Als echt plantenliefhebber zorg jij natuurlijk voor je planten alsof het je kinderen zijn. Op zijn tijd water geven is een van de belangrijkste dingen om je plant in leven te houden. Maar wist je dat het tijdstip waarop je water geeft van groot belang is? Wij vertellen je wanneer je het beste een rondje met de gieter kunt maken.

Vast moment

Een plant in leven houden is niet niks. Waar zet je hem neer? Hoeveel water moet je de plant geven? Sommige mensen geven keurig één keer per week water, anderen doen het wanneer de bladeren al slap beginnen te hangen. Het is handig om hier een ritme in aan te houden. Kies dus een vaste dag in de week uit, waarop jij langs al je planten gaat om te kijken of ze water nodig hebben. Niet elke plant heeft evenveel water nodig, voel daarom altijd eerst de grond. Is de grond nog vochtig? Dan kun je het wateren van de plant rustig een weekje overslaan.

Vroeg uit de veren

Naast regelmatig water geven, is het tijdstip waarop je water geeft van belang. Om je planten de beste verzorging te geven, zul je vroeg uit de veren moeten. Het beste tijdstip om je planten in huis water te geven is namelijk een paar uur voordat de zon op komt. Volgens plant coach Nick Cutsumpas kunnen je planten ’s ochtends meer water opnemen omdat er minder water verdampt bij koelere temperaturen. We horen je denken: dat kan toch ook in de avond? Helaas niet. Zonder de zon om de planten en de grond op te warmen, kan het overtollige water leiden tot verrotting en schimmelvorming. De enige optie is dus om de wekker een paar uur eerder te zetten! Je moet er iets voor over hebben…

Lees ook: Feit of fabel: tuinplanten verbranden als je ze in de volle zon water geeft

Bron: Viva | Beeld: Pexels