Dit is de reden waarom je zo moe wordt van de hitte

hitte-zomer

En dit kun je ertegen doen!

Zodra de zon schijnt, zitten wij graag buiten. Lekker met een boekje of in de luie stoel. Helaas zorgt dat warme zonnetje ervoor dat je ineens slaperig wordt en geen zin meer hebt om aan de slag te gaan. Benieuwd hoe dit komt? We hebben het voor je uitgezocht. 

Andere energiebalans

Er is een logische verklaring voor de moeheid die je voelt op warme dagen. De energiebalans van je lichaam verandert namelijk, omdat je lichaam hard moet werken om zichzelf op temperatuur te houden. Het liefst behoudt je lijf de comfortabele temperatuur van 37 graden. Wanneer het heel warm is, loopt die temperatuur echter snel op. Je lichaam gaat meer energie verbruiken om de temperatuur te reguleren, dus blijft er minder energie over voor je concentratie en je fitheid.

Slaapstand en bloeddruk

Daarnaast kan je lichaam tijdens warm weer in de slaapstand gaan. Bepaalde activiteiten en processen worden dan vertraagd, om te voorkomen dat je oververhit raakt. Vooral je hoofd kan daardoor een beetje aanvoelen alsof het vol zit met watten. Je bloedvaten kunnen bij warm weer ook nog eens verwijden, waardoor je bloeddruk zakt en je je sloom kunt voelen.

Rust nemen

Merk je dat je op een warme dag moe wordt? Dan kun je daar het beste aan toegeven en wat rust nemen. Je lichaam wil je namelijk duidelijk maken dat het de druk van de warmte niet aankan en probeert oververhitting zo goed mogelijk te voorkomen. Zorg er dus voor dat je dan naar een koele omgeving vertrekt, doe indien nodig een dutje, drink veel water en beperk je lichamelijke inspanning. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Lees ook: Komende week veel zon en aangename temperaturen

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Pexels