Zie je een duizendpoot in huis? Dit is waarom je ‘m nóóit dood moet maken

duizendpoot in huis

Maak nooit een duizendpoot dood als je deze in huis ziet

Er iets niets vervelender dan insecten als (fruit)vliegen, spinnen of andere nare kleine, kriebelige beestjes in je huis te hebben. Deze horen gewoon buiten en niet in jouw schone huis. Toch ontkomen we er soms niet aan en maken we -als we een insect in huis zien- deze vrijwel direct dood. 

Zie je wel eens een duizendpoot in je huis? Dan moet je deze vooral om deze reden nooit doodmaken!

Duizendpoot

Duizendpoten leven graag in vochtige leefomstandigheden. Buiten vind je ze in vermolmd hout, onder stenen, in composthopen of in bloembedden. In de meeste huishoudens is het te droog voor de duizendpoot om te overleven. Is jouw huis wat vochtiger? Dan bestaat er een kans dat dit kleine insectje maar wat graag in jouw huis verblijft. En dit is eigenlijk maar goed ook, want er bestaat een hele goede én nuttige reden waarom we deze beestjes juist in ons huis willen houden.

Alles-eter

Eigenlijk is het heel simpel, want dit kleine insectje is een alles-eter. De duizendpoot voorkomt dat je huis vol zit met andere kleine, kroelende beestjes. Ze staan er namelijk om bekend behoorlijk gulzig te zijn en alles te eten wat op hun pad komt. Met name zilvervisjes, mieren, spinnen, bedwantsen en kakkerlakken eet-ie waar wat graag op. Je kan een duizendpoot dus eigenlijk wel vergelijken met een natuurlijke ongediertebestrijder!

Bestrijding

Vind je het toch écht niet fijn om dit veelpotige beestje in huis te hebben? Maak ‘m dan niet direct dood, maar probeer hem in een klein potje te laten kruipen. Laat de duizendpoot weer vrij in je eigen tuin, de kelder of de berging. In ieder geval het liefst op een vochtige plek. Grote kans namelijk dat hier ook krioelt van de andere insecten. Op deze manier kom je makkelijk van al deze andere insecten af, zónder een ongediertebestrijding in te schakelen.

Lees ook: Ze legt een gebruikt theezakje in haar tuin en kijk wat er allemaal gebeurt!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Plaagdierbeheersing, Libelle | Beeld: Pxhere