Ga je op vakantie? Zo overleven jouw kamerplanten bij een oppas

kamerplanten-vakantie

Handig om te weten!

Ga jij op vakantie en zorgt iemand anders voor je planten? Hoewel jouw kamerplanten prima een week of twee zonder jouw goede verzorging kunnen leven, blijft het altijd spannend als iemand anders water moet geven. Dankzij deze tips kun je met een gerust hart van huis! 

Zet je planten op logische volgorde neer

Jij weet precies wat jouw planten nodig hebben, maar iemand die je tijdens de vakantie helpt waarschijnlijk niet. Maak het hem of haar makkelijk door de planten alvast bij elkaar neer te zetten. Categoriseer ze op verzorgingseisen qua water en licht. Plaats bijvoorbeeld alle vetplanten en cactussen bij elkaar, net als planten die juist veel water nodig hebben.

Korte instructie

Ga je voor een langere tijd weg? Schrijf dan een korte instructie, waarbij je bijzonderheden vermeldt. Hierdoor weet de oppas welke plant extra veel water nodig heeft of welke plant juist wat langer droog moet blijven staan. Ook kun je memo’s plakken op de bloempotten, maar moet je hier wel mee oppassen. Je wilt immers niet dat inbrekers weten dat jij niet thuis bent.

Watergeefsysteem

Is het je niet gelukt om een oppas te vinden, dan bestaan er ook nog watergeefsystemen. Dit zijn handige tools die je in een pot kan zetten waarmee je plant de juiste hoeveelheid water krijgt. Test dit van tevoren wel goed, want je wil natuurlijk niet thuiskomen met allemaal dode planten in de vensterbank.

Bij terugkomst

Als je weer thuiskomt, dan is het zeker belangrijk om alle planten goed na te gaan. Misschien staan ze in een laagje water of zijn ze juist veel te droog. Probeer meteen in te grijpen door planten die nat staan eerst goed op te laten drogen en uitgedroogde planten in een bak met water te zetten. Hier wordt je plant ook blij van en zo kun je er weer lang van genieten!

Lees ook: Handig: deze vier kamerplanten overleven zelfs in een donker hoekje

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels