Het aantal plastic tasjes is spectaculair gedaald sinds het verbod. Is het verbod een goed idee of juist niet?

Het verbod op plastic tasjes lijkt zijn vruchten af te werpen

Weet je nog, die goede oude tijd dat je nog volop gratis plastic tasjes kreeg in de winkels, bij de Chinees en ga zo maar door? Misschien moet je er nog steeds behoorlijk aan wennen of wellicht is het toch al gemeengoed voor je inmiddels, maar het verbod op gratis plastic tasjes dat op 1 januari dit jaar is ingegaan lijkt in ieder wel zijn vruchten af te werpen! Uit een meting van RTL Z blijkt dat het aantal plastic tasjes dat door kleine ondernemers en winkeliers wordt verstrekt maar liefst met 50 procent is gedaald.

De reden van het verbod op gratis plastic tassen is om milieuvervuiling terug te dringen en dat blijkt dus bijzonder positief uit te pakken, gezien de scherpe daling. Ook tasjesproducent en verkoper API-Caropack meldt dat de verkoop met de helft is teruggelopen. Daarentegen is de verkoop van andere soorten tasjes, bijvoorbeeld papieren tasjes, juist flink gestegen. En het MKB ziet niet als enige een scherpe afname van het aantal verstrekte plastic tasjes, ook groothandels als Makro zien het aantal verkochte plastic tasjes teruglopen.

Niet iedereen is even gelukkig met de verplichte eigen bijdrage voor een plastic tasje van vijf tot tien cent. Sommige klanten zijn hun woede niet de baas en draaien zelfs helemaal door. Op de volgende pagina hebben we dan ook een werkelijk bizar lachwekkend filmpje voor je waaruit blijkt dat er bepaald niet veel nodig is voor een flinke rel in een Britse supermarkt, aangezien ook in Groot-Brittannië sinds 5 oktober vorig jaar een verplichte bijdrage van 5 cent geldt voor plastic tasjes. Je houdt het niet voor mogelijk wat er met deze klant gebeurd.


Pagina 1/2