Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts: het wordt nog veel erger komende periode

Heb jij last van hooikoorts?

Slecht nieuws voor iedereen die nu al loopt te snotteren en niezen en branderige ogen heeft. Het hooikoortsseizoen is nu al enige tijd weer in volle gang, maar als we de gegevens van RTL Nieuws bekijken zien we dat we er voorlopig ook nog niet van af zijn. Sterker nog, de échte hooikoortspiek moet nog komen. 

De komende paar dagen blijft het nog zonnig en warm weer.

Pollen

Volgens de verwachtingen wordt het vanaf donderdag, op Hemelvaartsdag weer wat minder. Op deze dag is er zelfs af en toe kans op een bui. Toch is het over het algemeen meer droog dan nat weer in Nederland. En ja, dit is goed nieuws voor alle zonaanbidders in ons land, maar de hooikoortspatiënten? Die zijn er wellicht wat minder blij mee. Door het droge weer blijven er namelijk weer veel pollen in de lucht hangen.

Grootste veroorzaker

Heb je een allergie voor hazelaar of de els? Dan kun je oplucht ademhalen, want deze twee bomen zijn aan het einde van hun bloeiperiode. Alleen tot eind mei blijft de berk nog doorbloeien. Daarnaast komen de grassen nu steeds meer op, en dit is toch wel de grootste veroorzaker van hooikoorts in ons land. Onderzoeker bij Maastricht UMC, Eric Vuurman vertelt: “De problemen met graspollen zijn echt gigantisch groot. De grootste groep mensen met hooikoorts heeft last van grassen en gras is overal.” De hooikoortsklachten blijven de komende weken dus nog aanhouden.

Rijden onder invloed

Volgens eerder onderzoek van Vuurman in 2015 is gebleken dat hooikoortsklachten invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid van een persoon. De hooikoortsklachten zouden dezelfde invloed kunnen hebben op je rijvaardigheid als je 0,5 promille alcohol in je bloed zou hebben. Met 0,5 promille zou je niet meer mogen rijden. “Je hebt gewoon continu een soort roesje”, vertelt Vuurman. Het wordt nog erger wanneer je alcohol drinkt terwijl je hooikoorts hebt. “Drie glazen bier op het terras drinken terwijl je last hebt van hooikoorts is gewoon echt niet slim”, zegt Vuurman.

Huisarts

De beste oplossing volgens Vuurman is om langs de huisarts te gaan. “Denk niet dat het ‘erbij hoort’. Als je last hebt van hooikoorts, is het niet slim om er niks mee te doen”, zegt hij. “In Nederland wordt hooikoorts zwaar onderschat.” Een huisarts kan volgens Vuurman precies kijken welke medicijnen goed bij je passen. “Neus- of oogdruppels werken het beste, maar je hebt ook tal van andere medicijnen.” Verder is het volgens hem belangrijk om consequent je medicijnen te gebruiken en niet af en toe een pilletje. “Check in de ochtend hoeveel pollen er die dag in de lucht zijn. Is het slecht die dag? Neem dan een pilletje.”

Lees ook: In deze 9 huishoudelijke voorwerpen zitten de meeste bacteriën

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: PxHere