7 manieren om je huis warm te houden zonder te hoge energiekosten

Zo bespaar je geld op de energierekening

De koude maanden breken weer aan en dat betekent dat we massaal geld uitgeven aan cadeautjes voor geliefden en lekker eten. Heel gezellig, maar het is best een kleine aanslag op de portemonnee te noemen. Gelukkig hoeft de energierekening niet hoog te zijn. Je kunt je huis ook warm houden zonder je blauw te betalen aan rekeningen.

Je huis verwarmen kan veel geld kosten.

Hoge kosten

Je huis verwarmen kost veel energie. Uit gegevens van Department for Business, Energy & Industrial Strategy blijkt dat tot wel 70 procent van de energierekening voortkomt uit het verwarmen van je huis. Dat is nogal wat. Gelukkig zijn er manieren waarop je dit een beetje kunt terugdringen. Door de volgende trucjes toe te passen hoef je niet in de kou te zitten, maar hoef je je ook geen ongeluk te betalen aan je energierekening.

1. Gebruik je gordijnen

De warmte die de zon afgeeft kost geen geld, dus gebruik dat slim. Houd je gordijnen overdag open zodat het zonlicht naar binnen kan en sluit de gordijnen wanneer de zon ondergaat. De dichte gordijnen dienen als een extra isolatielaag en houden de warmte beter binnen.

2. Zorg voor de juiste maat gordijnen

De radiator bevindt zich bij veel mensen onder de ramen. Grote kans dat er voor die ramen gordijnen hangen. Zorg er in dit geval wel voor dat je geen lange gordijnen hebt die óver de radiator hangt. Op deze manier houden je gordijnen de warmte uit de radiator tegen. Zorg er dus voor dat je gordijnen niet over de radiator hangen.

3. Gebruik timers

Wanneer je wakker wordt en het koud is, zet je de verwarming vaak hoog zodat je het warmer krijgt, maar het is goedkoper om een timer in te stellen. Centre for Sustainable Energy adviseert om een timer in te stellen op je boiler en om deze iets eerder (ongeveer een half uur voor je wakker wordt) in te stellen, maar op een lagere temperatuur. Dit is goedkoper dan de verwarming aanzetten wanneer je ‘m nodig hebt. Een thermostaat warmt namelijk in een constant tempo op. Of je de temperatuur nu op 20 of 30 graden zet. Zet de verwarming overigens niet de hele dag aan, want dan betaal je gewoon voor warmte die je niet nodig hebt.

Lees op de volgende pagina meer handige tips om je huis warm te houden.

Pagina 1/2