Aantal inbraken fors gestegen na versoepelen coronamaatregelen

inbraakcijfers inbraak coronamaatregelen

Mensen zijn sinds het versoepelen van de coronamaatregelen minder vaak thuis

We hebben de afgelopen maanden meer thuis gezeten dan ooit. Dat de inbraakcijfers nooit eerder zo laag waren in ons land, is daarom ook niet gek. Maar sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen schieten de inbraakcijfers omhoog. Inbrekers houden nauwlettend in de gaten wanneer jij het huis verlaat. 

Aantal inbraken gehalveerd

Het aantal inbraken lag de afgelopen periode historisch laag. Uit de cijfers van de politie bleek dat het aantal inbraken ten opzichte van vorig jaar was gehalveerd, zo meldt De Telegraaf. In de afgelopen maand april werd er 1383 keer aangifte gedaan, terwijl dit in april 2019 zo’n 2760 keer werd gedaan.

Versoepeling coronamaatregelen

Sinds de maatregelen iets zijn versoepeld, trekken we er met z’n allen wat meer op uit. Meerdere mensen verschijnen weer op kantoor en lijken langzaamaan het ‘normale’ leven weer op te pakken. Dit blijft veel inbrekers niet onopgemerkt. Volgens projectleider woninginbraak Sybren van der Velden gaat het aantal inbraken de komende tijd alleen nog maar stijgen. “Ik verwacht dat het alleen nog maar zal toenemen, zodat we eind juni mogelijk alweer boven de 2000 inbraken zitten. Dan keren we bijna terug op het normale niveau in juni van 2500”, vertelt van der Velden aan RTL Nieuws. 

Inhaalslag maken

Volgens Coen Staal, voorzitter van Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, zijn inbrekers bezig met een inhaalslag. “De dieven hebben geen tegemoetkoming voor de afgelopen mindere periode gekregen”, legt Staal uit aan RTL Nieuws. Indien de coronamaatregelen nog verder versoepelen, is het verstandig je huis goed achter te laten. Laat in de avonden een klein lampje branden en laat een aantal vieze kopjes koffie op de eettafel staan. Zorg er daarnaast voor dat de sloten van je huis in orde zijn.

Lees ook: Onderzoek toont aan dat deze manier van denken het risico op dementie verhoogd