Onderzoek toont aan dat deze manier van denken het risico op dementie verhoogt

Volgens onderzoekers doet negatief denken niet veel goeds voor je hersenen

Dementie: we weten allemaal wat het is en sommigen maken het van dichtbij mee. Wanneer een familielid, bekende of iemand anders uit jouw omgeving te maken krijgt met dementie, weet je hoogstwaarschijnlijk als geen ander hoe lastig dit soms kan zijn. Veel studies tonen aan dat dementie voornamelijk genetisch bepaald wordt. Opvallend genoeg ontdekte een team van wetenschappers van University College London iets heel anders.

Denkwijze staat in verband met dementie

Uit onderzoek van University College London blijkt dat de manier van denken invloed kan hebben op het risico van dementie. Onderzoekers kwamen erachter dat wanneer je voor een lange periode negatieve gedachten hebt, dit de kans op dementie kan vergroten.

Schadelijke eiwitten in de hersenen

Repetitief negatief denken – ofwel: negatieve gedachtes die lange tijd aanhouden – zorgt voor de ontwikkeling van veel schadelijke eiwitten in de hersenen. Deze negatieve eiwitten worden geassocieerd met de meest voorkomende vorm van dementie, namelijk Alzheimer.

Hersenscans

Deze ontdekking is gebleken uit een onderzoek waarbij 292 mensen met een leeftijd ouder dan 55 jaar voor twee jaar lang werden onderzocht. De personen ondergingen hersenscans, zodat onderzoekers eiwitten die geassocieerd worden met dementie konden onderzoeken. De proefpersonen met herhaaldelijke negatieve gedachtes bleken uit het onderzoek meer kans te hebben op de schadelijke eiwitafzetting in de hersenen. Daarnaast bleken de negatieve denkers ook meer cognitieve achteruitgang te ervaren.

Let op: uit het onderzoek blijkt dat dit gebeurt bij repetitief negatief denken. Korte periodes van negatief denken lijken volgens de onderzoekers geen invloed te hebben op het risico op dementie.

Lees ook: Twee bejaarde mannen vermoeden bij de geboorte te zijn verwisseld

Bron: Woman & Home | Beeld: Unsplash