Zo veel insecten kruipen er in jouw kerstboom rond

kerstboom
Wil je dit eigenlijk wel weten?

Veel Nederlanders zijn er afgelopen weekend massaal opuit getrokken om een kerstboom te kopen. Een échte, want dat staat zo gezellig en ruikt zo lekker. Staat er nu in jouw woonkamer een echte kerstboom zoals een Nordmann of Blauwspar? Dan heb je waarschijnlijk ook een hoop kleine beestjes in huis gehaald…

Dit is niet echt een aangename gedachte.

25.000 beestjes

Uit onderzoek van de Universiteit van Bergen in Noorwegen bleek dat er in de gemiddelde kerstboom 25.000 beestjes rondkropen. Veel hiervan kun je met het blote oog niet zien, omdat het mijt is. Maar, er zitten ook andere beestjes in als insecten en spinnen. Wel belangrijk om te weten is dat onze kerstbomen waarschijnlijk bij kwekers vandaan komen. Zij gebruiken bestrijdingsmiddelen waardoor er waarschijnlijk minder insecten in de bomen zitten.

Angst

Hoewel er niet zoveel insecten in onze kerstbomen zullen zitten als de Noorse onderzoekers claimen, wemelt het alsnog wel van de insecten. En dat is slecht nieuws voor mensen met een fobie, want hoewel deze insecten lekker in winterslaap zijn worden ze in jouw warme huis wakker. Dat kan dus zomaar betekenen dat er ineens een spinnetje door je boom loopt!

Schadelijk

Volgens de Noorse docent die het onderzoek uitvoerde zullen mensen weinig tot geen overlast ervaren van de insecten. Hoewel ze wel wakker worden in je huis, overleven ze het niet lang. Ze kunnen zichzelf niet in leven houden door de boom en in je warme en droge huis is er niet genoeg vocht en voedsel voor ze. Tenzij je een heftige (huisstof)mijtallergie hebt, zul je geen last hebben van de insecten. Je haalt tenslotte een stukje natuur in huis en insecten horen daarbij!

Lees ook: Kerstmarkt in Maastricht dit jaar groter dan ooit!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels