Makkie: zo installeer je eenvoudig LED dimmers in huis

Het is makkelijker dan je denkt

Ben je over het algemeen best tevreden met de inrichting van je huis, maar heb je het gevoel dat er iets nog niet helemaal juist is? Dan zou dit zomaar kunnen liggen aan de hoeveelheid licht in huis. Te veel of te weinig licht doet namelijk niet veel goeds voor je interieur. Wij leggen je uit hoe je dit door middel van LED dimmers gemakkelijk oplost. 

Bepaal de intensiteit van licht

Op plekken waar je een boek of tijdschrift wil lezen, heb je extra licht nodig. Op de plekken waar je juist romantisch en intiem wil relaxen, moet verlichting juist weer niet te hard en te fel zijn. Om dit probleem op te lossen is het handig de intensiteit van verlichting zelf te kunnen veranderen. Dit doe je gemakkelijk door zelf LED dimmers in huis te plaatsen.

Hoe werkt het 

Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Allereerst schaf je de juiste dimmers aan. Wanneer je bepaald hebt op welke plekken je de felheid van de verlichting wil kunnen aanpassen, schakel je de stroom in het hele huis uit. Vervolgens ga je naar de lichtschakelaar waar je een dimmer wil plaatsen. Haal het dekplaatje los en schroef de lichtschakelaar los van de inbouwdoos. Hierna schroef je de draden los. Voilà, je bent al een eind op weg. 

Het aansluiten van de dimmer

Verwijder de draaiknop van de nieuwe LED dimmer en check of de zekering goed vast zit. Kijk of de stroomdraden nog iets verder gestript moeten worden. Vervolgens kun je de led-dimmer aansluiten aan de bestaande bedrading die nog uit de oude inbouwdoos hangt. Als je dit hebt gedaan, kun je de dimmer weer vastschroeven in de inbouwdoos. Draai de knop op de dimmer door ‘m op de uitstekende pin te drukken. Schakel en stroom aan en test de dimmer. Hoera, je bent klaar!

Wanneer de dimmer niet werkt

Werkt de dimmer na het installeren niet? Check de bedrading door de boel opnieuw te bevestigen (en opnieuw de elektriciteit uit te schakelen!). Wanneer de dimmer vervolgens nog niet lijkt te werken, kun je altijd voor de zekerheid een elektricien vragen de bedrading te controleren. 

Lees ook: Voorspoelen of niet? Zo doet de vaatwasser het beste zijn werk

Beeld: Unsplash