Kamperen in eigen land? Dit zijn de regels voor de meivakantie

kamperen eigen land meivakantie

De regels verschillen per bestemming

We kunnen er niet omheen: de meivakantie staat voor de deur. Menigeen gaat tijdens de doorgaans twee week durende vakantie vaak kamperen in eigen land. Veel Nederlanders trekken erop uit om te genieten van de natuur, vrijheid en het campingleven. Maar hoe ziet dit er anno 2020 uit? In verband met het coronavirus gelden er strikte regels, die per bestemming kunnen verschillen. 

Eigen sanitaire voorzieningen

Liefhebbers van kamperen die in het bezit zijn van een eigen caravan of camper kunnen hun hart ophalen. Heidi Otten, woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) legt aan het Algemeen Dagblad uit dat toeristen uit eigen land op veel campings en vakantieparken in Gelderland gewoon welkom zijn. “Mits hun camper of caravan over sanitaire voorzieningen bezit”, voegt Otten toe. Vakantieparken en campings moeten namelijk hun sanitaire voorzieningen gesloten houden.

Niet op elkaars lip

Caravans en campers zijn dan wel voorzien van sanitair, maar de inhoud van de chemische toiletten moeten zo nu en dan wel geleegd worden. Op campings bevinden deze lozingspunten zich vaak in de buitenlucht en is dit geen drukbezochte plek. Anderhalvemeter afstand bewaren is hier dan ook prima mogelijk. Is een lozingspunt binnensdeurs? Dan gelden er strengere regels en mag er bijvoorbeeld maar één iemand in die bepaalde ruimte aanwezig zijn.

Niet overal dezelfde regels

Ondanks dat de regels in Gelderland niet zo strikt zijn, geldt dit niet voor elke regio. Veiligheidsregio IJsseland ziet namelijk een lozingspunt wel als sanitaire voorziening. Het is daarom in de regio Overijssel niet mogelijk te kamperen met een eigen caravan of camper. Otten benadrukt hierom: zie het kamperen in regio Gelderland niet als een open uitnodiging. “Ons advies luidt nog steeds: blijf vooral thuis”, aldus Otten.

Lees ook: Zorgen over je financiële situatie? Zo kun je je geld in deze periode het beste besteden

Bron: AD | Beeld: Pixabay